Nye takter

Et hellig, heldig comeback

Wholy Martin kommer tilbake 12 år etter at de ble utropt til Nye Takter-favoritter.

Dagsavisen anmelder

5

POP

Wholy Martin

«Beautiful Night»

Apollon

Wholy Martin var et band vi hadde stor tro på, som spilte en flott konsert på den første «Nye Takter presenterer»-konserten på Blå for 12 år siden. Debutalbumet innfridde forventningene etterpå, men så skjedde det ikke så mye mer. Sånn som det ofte går med gode grupper som ikke passer helt inn i hovedstrømmen. Omsider er frontmannen Helge Martin Framnes tilbake med en ny utgave av Wholy Martin. Fortsatt med Bjørn Fløystad som produsent, mens resten av besetningen er ny.

Helge Martin Framnes er mer hvisker enn sanger i mange av de nye låtene, dypt nede i registeret, med en stemme som passer godt inn i det atmosfæriske mørket som resten av musikken beveger seg rundt i. Bandet spiller med dramatisk tyngde bak ham. Men det akustiske avbruddet med «Rising» viser at Framnes fortsatt kan skrive sanger som er smektende nok.

Singelen «Eyes Closed» har med et gammelt opptak av Framnes’ søster, noen fragmenter av opptak de gjorde sammen for 35 år siden. Hun døde ikke så lenge etterpå, men glir ettertenksomt inn i den nye sangen, sammen med en strofe fra Neil Youngs «War Song».

«The wolves they howl», uler Framnes i den avsluttende tittellåten «Beautiful Night», og setter en spiss på den styggvakre stemningen som preger mange av sangene hans. Dette kunne blitt monotont i lengden, men sangene har så mange stemningsfulle detaljer som hever spenningen. Vi hører gjerne Wholy Martin igjen før det er gått 12 år til.