Nye takter

En flyktning krysser sitt spor

Fra sommerhits med Admiral P til låter om blodig borgerkrig: Nå vil Eben jr gi flyktningbarn en stemme.

– Det er en ære for meg å stå på Melafestivalens hovedscene. Det blir min første konsert på egenhånd, bare som Eben jr, sier Ebenezer Akoi alias Eben jr. Lørdag står han igjen på scenen på Rådhusplassen, denne gangen under Melafestivalen. Tidligere i sommer opptrådte han her under VG-lista-showet. Sammen med Admiral P og OnklP har Eben jr hatt en av årets sommerhits med «Bobler», en uimotståelig oppfordring til fest og rumperisting, der Eben jr synger refrenget. Samtidig har han gitt ut mørkere og mer personlig materiale på sololåtene «Mamma» og «Blodby».

«Det var -96, 6.april

vi forsto ingenting (...)

det brenner i Monrovia

blod overalt

de ga meg gunner og sa

«du må skyte»

ropte på mamma

men hun svarte ikke

løp gjennom natta

jeg løp i blinde», synger Eben jr på «Blodby». Her forteller han om krigshendelsene som tvang familien hans til å flykte fra hjemlandet Liberia da han var 10 år.

Brutal borgerkrig

– Jeg ville fortelle hva jeg har vært gjennom. Vise en annen side av meg selv. At jeg ikke bare er han der som står og danser på «Bobler», forteller Eben jr.

«Borgerkrigen i Liberia var usedvanlig brutal og gikk i særlig grad ut over sivile», heter det i Store Norske Leksikon, som videre beskriver etnisk rensing, tilfeldige henrettelser, og bruk av barnesoldater i en krig som tvang halvparten av landets 2,4 millioner innbyggere på flukt. Eben jr levde flere år på flukt, før han kom med familien til Norge som kvoteflyktning i 2004.

Les også: – Festivaler bygger mangfold

Overlevd

– Jeg sier ikke «stakkars meg» i den låten. Det jeg sier, er: Hør på historien min, sier Eben jr.

– Som artist har jeg en oppgave, og det er å spre positiv energi. Samtidig er det ikke så mange som har overlevd det jeg har overlevd, og har muligheten til å fortelle om det. Jeg skylder barn i Liberia, barn i Syria, som ikke har en plattform å snakke fra, å fortelle dette.

Helt siden han kom til Norge har han jobbet aktivt med musikken og knyttet kontakter i miljøet rundt Admiral P.

Afrobeat

– I 2008 flyttet jeg til Oslo, da lagde jeg afrobeat-låter på engelsk. Da Admiral P fikk store hits med «Spinnvill» og «Snakke litt» i 2011, ble jeg inspirert og tenkte: Hvorfor ikke gjøre afrobeat på norsk?

Sammen med produsenten Vegard «Soulbase» Dahl ga Eben jr ut sine første låter i 2015, og ble umiddelbart lagt merke til, først med «Trå varlig», og så «Drit i kategori» sammen med Admiral P, som ble et gjennombrudd og ga ham hans første opptreden på VG-lista-showet.

Takknemlig

– Jeg har jobbet hardt for å bli hørt, jeg har aldri tatt et nei for et nei. Jeg er takknemlig for å få oppleve alt som skjer rundt musikken min nå, etter alt kaoset jeg har vært gjennom, sier Eben jr etter sommerens suksess med «Bobler».

– Nå er jeg glad for å ha fått med Arif på «Mamma», der vi synger om mødrene våre og alt de måtte forsake. Vi prøver å vise hva vi har vært gjennom, og hvordan det var å komme til Norge - vi spiste med fingrene og hadde ikke penger til varm genser, forteller Eben jr.

«Blodby» og «Mamma» hører tematisk sammen med en tredje låt, som Eben jr planlegger å slippe i anledning 30-årsdagen 22. september: «Fri som deg».

– Den handler om en gutt som bare vil være fri, alt han vil ha er en seng å ligge i. Det er meg, og det er mange barn der ute i verden, sier Eben jr.

De siste par årene har den politiske debatten rast rundt flyktningkrisen i Syria. Mange tar til orde for å konsentrere hjelpen til nærområdene, for å hindre at flyktninger tar seg over havet til Europa, og for å begrense antallet flyktninger i Norge.

– Jeg prøver å holde meg unna politikk. Men jeg hører disse argumentene fra politikerne, og jeg synes det er dumt, kommenterer Eben jr.

– Jeg valgte ikke å reise fra landet mitt. En ti-åring i Liberia, eller en fem-åring i Syria, vil ikke reise fra barndomsminnene sine og vennene sine, ingen vil det. Men det er krig. Det er alvor.

– Å oppleve den usikkerheten med å måtte flykte fra en krig - det sitter i resten av livet. Så kommer du til et sted der det er fred og ro, og folk ser på deg som en parasitt? Kids i asylmottak lærer seg norsk, og så blir de kastet ut: Hvilken beskjed er det å gi til barn? Hva slags moral er det? Er det sånn Norge vil være?

Mer fra Dagsavisen