Nye takter

En annen blues

Son Volt fortsetter å være et av Amerikas beste band. Nå med sin egen blues.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 2

5

Son Volt

«Notes Of Blue»

Transmit/Border

Jeg må nok først innrømme at Jay Farrar bare så vidt trenger å åpne munnen før jeg setter 5’eren på papiret. Stemmen hans har en intens overtalelseskraft, og helt siden Son Volts første plate for 22 år siden har gruppa hans vært magisk. Nå har Farrar funnet fram gitarforsterkeren som prydet omslaget på debutalbumet «Trace». En sånn symbolhandling minner litt om John Fogerty som brukte forsterkeren fra Woodstock da han endelig gjorde comeback, men når Farrar kommer til den skurrende gitarsoloen i «Back Against The Wall», begynner vi å tro at han har funnet tilbake til kildens utspring.

«Notes Of Blue» er, som tittelen antyder, mer blues enn countryrock. Farrars blues tar utgangspunkt i gitarstemmingen til tre legender i faget: Skip James, Mississippi Fred McDowell og, eh, Nick Drake. Dette er noe han forteller selv, ikke sånt som jeg hører umiddelbart, men kontrasten mellom inspirasjonen fra gamle amerikanske bluesmenn og en innadvendt engelsk folkesanger er kanskje det som gjør susen for Son Volt.

Sangene kombinerer sødmefylt melodiøsitet med nesten skremmende intensitet. Sangene er skrevet av Jay Farrar, men når han synger «It’s always midnight down in hell» i «Midnight» kan det høres ut som det er eldgammel bluessmerte som er gjenopplivet. Det gjøres mange forsøk på å oppdatere bluesen, men sjelden gjør det så sterkt inntrykk som dette. La det også være sagt at det er godt å høre enda et kort og konsist album igjen, der en halv time er akkurat det vi trenger for å bli fullstendig overbevist.