Nye takter

Det er nå det begynner

Tirsdag avsluttet Sondre Justad innspillingen av sitt første album. Om kvelden holdt han foredrag på motivasjonsseminar, sammen med Per-Mathias Høgmo. Justad er allerede på landslagsnivå.

Foran 400 mennesker i et fullsatt samfunnshus i Florø forteller Sondre Justad at det ligger over ti års målbevisst satsing bak det siste årets raske gjennombrudd. Innimellom spiller han «Det e over» og «Nu har du mæ» alene på akustisk gitar og piano. Etter disse populære singlene er Sondre Justad klar for de store oppgavene: De store konsertsalene, debutalbumet, og å kjenne på selve livet.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Jeg lykkes med det jeg har lyst til nå. Jeg driver med musikk, drømmene går i oppfyllelse, men livet handler om mer. Å ta seg tid til å kjenne etter, det tror jeg er sunt, sier Sondre Justad til Dagsavisen. Sånne tanker handler også den nye singelen «Riv i hjertet» om.

– «Riv i hjertet» er ønske om å kjenne at jeg i live, og få noe ut av livet. Det er befriende å få tilbakemeldinger fra folk som sier at de har kjent seg igjen i sangen, både jenter og gutter. Jeg tror det er noe i tida nå. De fleste har det egentlig ganske bra, ting flyter fint, men likevel kjenner de at det er rom for større følelser og at «det riv» litt.

Lovende

Før Bylarm i mars var Sondre Justad på Dagsavisens liste over 11 spesielt lovende nye navn blant de 111 på programmet: «Den beste nye popsangeren fra Lofoten. En slags lokal «northern soul» dette», skrev vi da. Konserten vi så i det store teltet på Youngstorget bekreftet inntrykket av en artist som kom til å nå enda lenger. Nå er flere av konsertene på høstturneen allerede utsolgt. Han er en av få som er satt opp med egen konsert på store Rockefeller i Oslo med bare noen få utgitte låter bak seg.

– Jeg har allerede gjort mange konserter med få kjente låter. For meg er det absurd nok i seg selv.

– Begynner ikke publikum å rope på de kjente låtene med en gang?

– Jeg sprer dem godt utover i konsertene. Jeg er overrasket over hvor godt folk er med i alle låtene, sier han. Men når norgesturneen starter i Drammen 23. oktober er debutalbumet, som også heter «Riv i hjertet», forhåpentligvis klart

– Albumet er noe av det største som har skjedd i livet mitt. Noe helt nytt i forhold til det jeg har gjort hittil. Det er stor forskjell på en låt som skal stå for seg selv, og en som skal gå inn i en større sammenheng og helhet. Det er mer dynamikk i albumet. Jeg får lov å boltre meg litt, sier Justad. Som tar med de velkjente singlene på albumet også.

– Jeg synes det gir mening at det er med. Singlene har vært sånne sanger som mange sier de blir i godt humør av, når de hører dem i bilen eller på fest. Men hører du godt på tekstene er de ikke så lystige. En rød tråd i sangene er en personlig melankoli. Mer enn sånne typiske danselåter som handler om å gå ut og drikke, at livet er enkelt og alle damer er deilige.

LES OGSÅ: Helstøpt hyllest av Senja

Ung og ambisiøs

Sondre Justad forteller at han har holdt på med musikk siden han var liten, siden han var 6–7 og gikk og nynnet på en sang han hadde laget om skolen sin – på østlandsk, som var det offisielle lekespråket landet over. På Sparebankens Sogn og Fjordanes seminar «Opptur» i Florø får de frammøtte høre om ambisjonene, fra da han som 13-åring tok kontakt med Jahn Teigen, og dro til Oslo for noen timer i studioet hans. Han hadde sett Teigen i «Stjerner i sikte», hørte at han ga sangtimer til ungdom, ringte til assistenten hans og bestilte plass.

– Det var nyttig. Bare å se at det gikk an å jobbe med musikk, forteller han.

Ti år senere har Sondre Justad selv flyttet til Oslo for å satse alt på musikken sin..

– Jeg hadde en dragning mot Oslo. Jeg er glad i Nord-Norge, jeg er en patriot, og da jeg flyttet til Oslo lovte jeg at jeg skulle hjem til Lofoten minst en gang i måneden. Nå har jeg ikke vært der siden midt på sommeren. Jeg har ikke har sjanse. De siste ukene har vært veldig intense, i studio, og med stadig nye konserter.

Ny selvtillit

Patriotismen strekker seg til at han opptrådte i NRKs valgsending fra Bodø i en T-skjorte med mottoet «Leve Havet – Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.»

– Vi har nok informasjon nå til å vite at det ikke er lurt å bore etter olje utenfor der. Blant annet via Havforskningsinstituttet. Generelt sett tror jeg på en grønn fremtid, utdyper han.

Tilbake på scenen i Florø forteller Sondre Justad om at han gikk på teaterskole i Verdal, men ikke fikk fortsette etter det første året. Han fikk selvtilliten igjen da han flyttet tilbake til Bodø, og begynte å lage sanger sammen med folk som nå er godt kjent fra Kråkesølv og Sirkus Eliassen. Som han senere har blitt sammenlignet med selv.

– Vi er gode venner og har hørt på musikk sammen, det er ikke utenkelig at vi har noen felles referanser, men når vi blir sammenlignet handler det nok mye om dialekten. I en kort periode skrev jeg sanger på engelsk. Det gikk bare fram til et visst punkt. Jeg er ganske dårlig i engelsk. På norsk kommer tekstene veldig naturlig, sier Sondre Justad.

Mer fra Dagsavisen