Nye takter

De største Spellemann-favorittene

KOMMENTAR: Både Susanne Sundfør og Kygo kan vinne fem Spellemannpriser. Men ikke begge to samtidig. I kampen om å bli årets Spellemann tror vi mest på Sundfør.

Verken Susanne Sundfør eller Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll var til stede da store deler av Norges musikkelite var samlet for å feire sine nominasjoner til Spellemannprisen i går. De dominerte imidlertid nominasjonslistene, med fire oppføringer hver. I kampen om årets låt konkurrerer de imidlertid mot hverandre, og i tillegg er de sterke kandidater til å vinne hovedprisen som årets Spellemann.

LES OGSÅ: Disse er nominert til årets Spellemann

Årets Spellemann har imidlertid ingen nominasjoner. Hovedprisen blir delt ut av en spesialjury, og skal gå til artisten som har utmerket seg mest i året som er gått, i en udefinert kombinasjon av popularitet og kredibilitet, og prestasjoner i studio og på scener. Oppmerksomhet fra utlandet er heller ikke å forakte. Her må Susanne Sundfør være den største favoritten etter at «Ten Love Songs» ble en av fjorårets store kritiker- og publikumsfavoritter. Med Kygo som outsider, siden utgivelsene hans fortsatt er få, og musikken hans litt mer omdiskutert enn Sundførs. I den store sammenhengen tror vi derfor mer på Sundførs «Ten Love Songs» framfor Kygos to låter.

Sundfør har også lang fartstid etter hvert, ti år etter at vi hørte henne for første gang. Kygo er derimot nominert som årets nykommer. I et sterkt heat med Aurora Aksnes, Daniel Kvammen, Fay Wildhagen, Sondre Justad og Marcus og Martinus. Sistnevnte litt tvilsomme «nykommere» etter vår mening, tre år etter at de vant MGP Jr, men et forfriskende innslag i finaleheatet likevel.

Susanne Sundfør er også nominert som årets popsolist, som vi igjen må utrope til årets beste klasse. Her er finaleheatet svært sterkt, og Sundfør konkurrerer blant andre med Ane Bruns «When I’m Free». To av de aller sterkeste albumene som kom ut i fjor, som i tillegg begge er nominert i den nye klassen for årets beste album, uansett sjanger, av 616 påmeldte. I en bransje der de største selskapene dyrker hitformlene er det hyggelig å se at Spellemannprisen fortsetter å fokusere på albumet som format. I de sjangerbestemte klassene er da også et overveldende flertall av de nominerte fra mindre, uavhengige selskap.

LES OGSÅ: «Skakke sanger» nominert til Spellemann

Klasseinndelingen gir fortsatt ujevne konkurranseforhold. At det bare er tre nominerte i klassen for årets popgruppe tar vi som et signal om at få meldte seg på. Indie og metal har fire hver, mens rock, jazz, klassisk, folkemusikk og viser fortsatt har huset fullt med fem. Eller noterer vi med glede at den amerikanske legenden Todd Rundgren endelig er nominert til Spellemannprisen, for «Rundans», som han laget sammen med Emil Nikolaisen og Hans-Petter Lindstrøm. Oslo Filharmoniske Orkester kan tangere Leif Ove Andsnes’ rekord med ti Spellemannpriser, siden Andsnes for en gangs skyld ikke er nominert selv. Det er heller ikke Mette Henriette, til tross for at hun laget fjorårets beste jazzalbum ifølge både Dagsavisens jazzkritiker og den britiske avisa The Independent.

I tillegg skal det tradisjonen tro deles ut en Hederspris for lang og tro tjenesten i norsk musikk. Vår kandidat, hvis vi hadde blitt spurt, og hvis han vil ha den, er Michael Krohn. Som fikk sangene han har laget for Raga Rockers innspilt av 137 forskjellige norske artister i fjor, og aldri har vunnet en Spellemannpris for noe han har gjort selv. Nå burde tida være inne!

ANMELDELSE: Overveldende Raga-hyllest

Mer fra Dagsavisen