Nye takter

Chris Cornell er død

Chris Cornell fra gruppa Soundgarden døde onsdag, 52 år gammel. Enda en sanger fra Seattles store grungescene er borte.

Chris Cornell døde brått etter en konsert med Soundgarden i Detroit 17. mai. Dessverre føyer han seg inn i rekken av unge døde fra det gamle miljøet i Seattle, etter Andrew Wood (Mother Love Bone), Kurt Cobain (Nirvana) og Layne Staley (Alice In Chains).

Cornell var først og fremst kjent som sanger i Soundgarden på 90-tallet. Han dannet senere supergruppa Audioslave med litt mindre suksess, han opptrådte som soloartist i mange år, og var fortsatt stor nok til at han fikk synge åpningslåten «You Know My Name» i James Bond-filmen «Casino Royale» i 2006.

De tidlige årene med Soundgarden gjorde Chris Cornell til en av forgrunnsfigurene i rocken. De sto i spissen for rehabiliteringen av den hardere rocken, inspirert av 20 år eldre helter som Led Zeppelin og Black Sabbath. Soundgarden ble det første bandet fra den nye Seattle-scenen som fant veien ut til et litt større publikum, da de fikk en større platekontrakt etter debutalbumet «Ultramega OK» på selskapet SST i 1988. 25 år er gått siden de slo gjennom med albumet «Badmotorfinger», gjorde sin første konsert i Oslo på klubben Alaska, og Chris Cornell var på telefonen fra Seattle:

– Vi har fortjent suksessen, for det har vært laget mye bra musikk i Seattle de siste fire årene. Det minner oss litt om den britiske invasjonen i 60-årene, med The Beatles, The Kinks, The Who og The Stones, og alle andre som hadde enorm suksess samtidig som de lagde god musikk, mente Cornell. Som også gjorde et forsøk på å forklare albumtittelen «Badmotorfinger»: – Et ord som låter sånn som vi spiller. Det låter moro forklarte han.

Sammen med Seattle-gruppene Nirvana, Pearl Jam og Alice In Chains var Soundgarden med på å redefinere den mer hardføre rocken tidlig på 90-tallet: – Det ser ut som hårspray og trange lærbukser er på vei ut – hvis det ikke er ute allerede. Kreativiteten er tilbake med grupper som Nine Inch Nails, Faith No More og Smashing Pumpkins, som alle er forskjellige fra hverandre, men som passer sammen fordi alle har originale ting å si, mente Chris Cornell. Men samtidig advarte han mot en kommende baksmell:

– Det er sånn denne bransjen virker. Det er bare en liten håndfull band som har skapt oppstyret, og de reiser rundt i verden hele tida. Nå preges Seattle av grupper som er mer opptatt av å få platekontrakt enn å lage god musikk. Det var andre tida for fire år siden. Da hadde vi ikke andre steder å spille.

Soundgarden kunne mer enn å buldre og brake. For eksempel ble Cornells «Rusty Cage» fra «Badmotorfinger» spilt inn av Johnny Cash for «Unchained», det andre albumet i hans «American Recordings»-serie. Men gruppa ble oppløst i 1997. Sammen med medlemmer fra Rage Against the Machine sang Cornell i Audioslave, samtidig som han begynte på en solokarriere. Både i 2012 og 2016 fylte han Folketeateret i Oslo, med akustiske konserter.

Soundgarden kom sammen igjen i 2010. Cornell hadde lenge store rusproblemer, men uttalte nylig i et intervju at forskjellen på Soundgarden da og nå var fraværet av alkohol. Ikke bekreftede meldinger sier at den siste konserten i Detroit sluttet med «Slaves And Bulldozers», med innlagte strofer fra Led Zeppelins «In My Time Of Dying», men dette skjedde også flere andre ganger i senere år.

Rettsmedisinere konkluderte  etter den foreløpige obduksjonen sent torsdag med at Chris Cornell tok sitt eget liv.

Mer fra Dagsavisen