Nye takter

Broder Henrik

Unik skikkelse i skandinavisk rock tilbake etter et tiår i mørket.

Dagsavisen anmelder

5

Henrik Berggren

«Wolf’s Heart»

Woah Dad!

Mens Håkan Hellström fyller Skandinavias største arenaer, har den virkelige stjernen i hans gamle band Broder Daniel holdt seg tilbaketrukket i snart et tiår. Men nå er vokalist Henrik Berggren tilbake, med sitt første soloalbum. Det er gitt ut på kompisselskapet Woah Dad! som også ga ut Hellströms siste album.

«Sobriety is such a bore» synger Henrik Berggren, og høres uendelig trist ut, med dandy-hatten på snei, og en påsminket stjerne under øyet som ser ut som en tåre. Han ser ut akkurat som han gjorde da han gikk av scenen foran tusenvis av gråtende unge svensker etter Broder Daniels avskjedskonsert i 2008. Han har beholdt noe av det avskallede, ekkofylte lyden til Broder Daniel, der intenst lengtende gitarlinjer får rikelig plass til å skurre i ensomhet.

Fortsatt synger Berggren om om stjernedrømmer og frigjøring gjennom rocken, men med en tragisk distanse. For eksempel på «Run Andy Run», der Andy står for Broder Daniel-gitarist Anders Göthberg, som tok sitt eget liv i 2008 («Anders’ død är en sorg var enda dag som går», sa Håkan Hellstrøm da jeg intervjuet ham i 2009, i et sjeldent øyeblikk der det føltes som han slapp den proffe intervju-guarden sin og blottla noe sårt og vondt). Samtidig er det noe forløsende ved hvordan Berggren uttrykker sin livssorg og selvbevisst romantiske weltschmerz her. For Berggren er gitarrock fortsatt en mulighet til å uttrykke og unnslippe utenforskap.

Denne plata vil være av interesse for alle som skal se se Håkan Hellstrøm denne sommeren.