Nye takter

Blåser gjennom tidene

I går ville Miles Davis blitt 90 år. Her kommer ei plate som viser hvordan han fortsatt påvirker hip hop og R’n’B.

Dagsavisen anmelder

4

Miles Davis/Robert Glasper

«Everything’s Beautiful»

Legacy/Sony

Innflytelsen til Miles Davis varer evig, og blir til stadig ny musikk. «Everything’s Beautiful» er ikke et remiksalbum som Bill Laswells «Phantalassa», men produsenten Robert Glasper har samplet en rekke gamle opptak og gjort dem til helt nye låter. I introen «Talking Shit» er det bare Miles Davis som bandleder vi hører, der han med sin karakteristiske hese røst forteller om hva som skal til: «5-4-3, catch it!» hvisker han, mens Glasper selv står for musikken.

Robert Glasper er en av de mest strålende nyere stjernene innen amerikansk jazz og r & b. Han står også bak originalmusikken til «Miles Ahead», biofilmen om Miles Davis som nylig hadde premiere. Han har med seg en rekke sanger og rappere fra hip hop og R & B, og lager en delikat ny lyd. Ikke ulikt den gangen jazzen ble introdusert i den nye 90-tallsmusikken, og ble en suksess på kafeer og klubber. De som bruker dette albumet som behagelig bakgrunnsmusikk kommer knapt nok til å merke at Miles Davis selv er til stede.

Jeg er usikker på hvordan purister vil reagere på Erykah Badus «Maiysha (So Long)», der en billig rytmeboks styrer tempoet, mens Davis i løpet av sju minutter bare så vidt slipper til med noen trompetlinjer fra sin egen «Maiysha» fra 1974. Det er fint, men ikke alle kommer til å synes det er jazz, for å si det sånn. På sine egne premisser er «Everything’s Beautiful» full av flott musikk, men vi hører ikke så mye til Miles Davis.

Albumet slutter med Stevie Wonder på munnspill i «Right On Brotha». Så lenge verden er full av album med Miles Davis som de færreste har hørt, så er det kanskje like godt å begynne der. Eller med noen av Robert Glaspers egne album for den saks skyld. «Everything’s Beautiful» er av mer akademisk interesse, for godt viderekomne som ikke er for engstelige for hvordan klassisk musikk blir behandlet.