Nye takter

Aqua er tilbake med 90-tallshits

Aqua er tilbake – og synes 90-tallet er morsommere i dag enn da det pågikk.

Bilde 1 av 2

– Da var det så travelt og hektisk. Det var mye promotion i tillegg til konsertene. Det er bare «så mye» en sjel klarer å få med seg, sier Lene Nystrøm Rasted, kledd i kamobukser og rosa t-skjorte en tidlig morgenstund.

Aqua sveipet nylig innom Norge på dagsbesøk, så Lene, Søren Rasted og René Dif har stått opp i tretiden på natten for å rekke flyet. Men litt interskandinavisk flyhopping er visst barnemat i forhold til glansdagene, da de stormet kloden rundt og for eksempel toppet britiske singellister med hele tre låter på rappen.

– Vi har vært så enormt heldige som fikk oppleve alt dette sammen. Det er som om vi skulle vært 90 år. Men jeg håper vi ser litt yngre ut, sier Lene – nå 43 år, mens Søren Rasted er 47 og René Dif er eldst med 49 år.

Gleder seg mer

– Vi gleder oss mer når vi drar ut og spiller nå, sier Søren Rasted og legger til uten å blunke:

– Det er gøy, det er fantastisk å spille musikken vår nå.

Og det skal Aqua gjøre til gagns dette sommerhalvåret: De skal feire 20-årsjubileet til gruppens debutalbum «Aquarium», som utkom i mars 1997 med låter som «Barbie Girl», «Doctor Jones» og «Turn Back Time» ombord.

Elsk dem eller hat dem, men de listetoppet seg verden rundt og «Barbie Girl»-musikkvideoen er i dag oppe i 335 millioner visninger på YouTube.

18 opptredener gjør Aqua totalt som del av jubileumsfeiringen: Seks på hjemmebane i Danmark, blant annet i Tivoli, fire i Sverige – mens tre av dem finner sted i Norge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Jeg elsker E-Type

Her skal Aqua headline «We Love The 90’s»-turneen, der andre artister hentet frem fra 90-tallet blant andre er E-Type, Darude, Culture Beat, East 17, Corona, Snap!, Drömhus. Norsk navn blant eurodance-hærskaren på scenen blir Infinity.

«We Love The 90’s» har vært arrangert i seks år. Chris Collings, som sammen med Thomas Borgvang arrangerer mimremoroa, opplyser at det har vært «rekordsalg» til årets arrangementer etter at Aqua ble bekreftet som headliner.

Når de norske arrangørene deler ut flyerne for 90-tallsfesten, griper de tre Aqua-medlemmene dem med entusiasme for å se hvilke artistkolleger de deler scene med i Norge.

– Jeg elsker E-Type, han har så velskrevne sanger, lyder det fra Lene.

– Eneste live

Søren Rasted vil ha fastslått én viktig ting, later det til:

– Vi spiller live.

Lene titter opp fra det fargerike arket og tilføyer:

– Vi blir nok de eneste.

Aqua tar med seg et band på tre og to kordamer ut på tur. Øvingene er allerede i gang hjemme i Danmark, før det braker løs i april i Norge, forteller Lene.

– Vi øver med bandet, trener og hygger oss.

Kort etter at det i fjor høst ble kjent at Aqua skulle ut og spille 90-tallshitlåtene sine, hoppet Claus Noreen av. Dermed blir det en sterk trio på scenen: Lene, gamlekjæresten René Dif og nåværende ektemann Søren Rasted.

Ble trio

Det er lite stemning for spørsmål rundt tidligere kjæresteforhold, akkurat som det var lite populært for forrige intervjuer å foreslå at Aqua-medlemmene spontant og akustisk skulle fremføre «Barbie Girl» direkte på radio på morgenkvisten. Derfor lyder det trygge spørsmålet:

– Hvordan blir det uten fjerdemann på scenen?

– Det blir annerledes livemessig, men så har vi jo bandet. Vi vil savne Claus. Det oppstår en annen kjemi nå. Kanskje kommer det noe nytt utav det nå? Vi har spilt sammen i 25 år, og da blir det endringer for de fleste band, sier Søren Rasted, mens René Dif lener seg bakover, ler og legger til:

– Det er som et ekteskap, man er sammen en tid, og så blir man skilt!

Første fellesfest

Hva de skal spille?

– Hit på hit på hit, lyder det fra René Dif. Trioen titter på hverandre, tar en liten opptelling, og sier til NTB at de kjører gjennom 12 låter på sine tre kvarter. Dermed vil det regne med blant annet «Barbie Girl», «Doctor Jones», «Turn Back Time», «Roses Are Red» og «Cartoon Hero».

– Vi har aldri spilt på denne måten før, sier Søren, om det å være del av en felles 90-tallsfeiring. Gutta fleiper litt om at de må legge inn en liten pause midtveis, så folk får gått ut og handlet litt.

– Det blir jo full rulle hele veien, ler René, mens Lene tror det blir allsang på de fleste låtene som Aqua byr på ved denne korsveien.

Hva føler bandet når folk kun vil høre 90-talls «tyggegummipopen», som Aquas sjanger gjerne ble kalt?

– Man skal alltid være stolt av det man har laget, formaner Lene, som hevder hun ikke gjør noe spesielt for å hensette seg tilbake til 90-tallsstemningen når hun skal på scenen.

– Det er sangene som tar oss dit. (NTB)

Mer fra Dagsavisen