Kultur

Munch blir på Tøyen

Museet skal til Bjørvika. Men Steffen Kvernelands splitter nye Munch blir værende på Tøyen. Som veggmaleri.

Regnet sipet ned, men fargene glødet like fullt da det rundt 200 kvadratmeter store veggmaleriet i Jens Bjelkes gate 64 på Tøyen i Oslo ble offisielt «åpnet» denne uka. Det viser Steffen Kvernelands portrett av Edvard Munch mot en Skrik-lignende bakgrunn, hentet fra omslaget på hans Brageprisvinnende tegneseriebiografi «Munch».

– Ideen om å lage et veggmaleri, en mural, på akkurat denne veggen kom fra ildsjelene i Tøyenkampanjen. Ideen om å bruke «Munch»-forsida var min. På Tøyen likte de ekstra godt at litt av Munch blir værende på Tøyen, nå som museet skal flytte til Bjørvika, sier tegneseriekunstner Steffen Kverneland til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Byrådet ble advart om Munch-problemer

Mot Bjørvika

Han har jobbet med Edvard Munch i mange år, og sitter på masse kunnskap om kunstneren. Kanskje blir det mer om Munch senere også, men per nå har han ingen konkrete planer.

– Ikke for å være beskjeden, men denne muralen er en dårlig erstatning for Munchmuseet. Jeg er veldig fornøyd med den, men likevel. Hele Munchmuseumsdebatten endte opp i bydelspolitikk. De blåblå og alle pengefolka ville høyne den kulturelle verdien i Bjørvika, folk på Tøyen ville høyne den kulturelle kapitalen der, men ingen snakket egentlig om Munch lenger. Han skal ikke ses i etasjer stablet oppå hverandre! Munchs bilder skal ses i sammenheng, det sa han selv også. Høyhusmuseer funker kanskje på Manhattan, men selv MoMA der har ulike kunstnere i ulike etasjer. I Bjørvika kommer det til å bli luftsluser og rulletrapper som bryter opp kunstopplevelsen, sier Kverneland.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Frihåndskopi

Men muralen på Tøyen kan nytes helt uten avbrudd. Det er dekormaler Monica Tollnes som har utført selve malearbeidet, basert på Kvernelands original.

– Jeg anså det som nærmest umulig å overføre akvarell, det som er et utpreget papiruttrykk, til vegg. Så jeg hadde stålsatt meg for det verste. Men heldigvis er Monica enormt flink. Det ble enormt bra, sier Kverneland.

– Jeg vært veldig opptatt av å kopiere det ordentlig. Å få riktig tekstur og strek i tegningen, slik at Steffens strek blir riktig. Så jeg har måttet prøve meg fram med ulike teknikker. Blandet malingen med vann, jobbet veldig tørt, brukt litt svamp. Ansiktet brukte jeg prosjektor for å overføre, men den er ikke stor nok for hele motivet, så resten måtte jeg måle og tegne ut på frihånd. Jeg er veldig fornøyd selv, ikke minst med at Steffen ble så fornøyd, sier Monica Tollness, som jobber for Malermester Buer.

Mer fra Dagsavisen