Kultur

Matfilmene som vekker appetitten

I den nye filmen «The Trip to Spain» jakter de to britiske komikerne Steve Coogan og Rob Brydon på gode matopplevelser. Men hvilken matfilm er kokkenes favoritt?

Bilde 1 av 4

Med jevne mellomrom kommer det filmer hvor maten spiller hovedrollen. Enten det dreier seg om kjærligheten til det franske kjøkken, sushi eller en velsmakende pai. Neste fredag har filmen «The Trip to Spain» norsk premiere. Dette er den tredje filmen der komikerne Steve Coogan og Rob Brydon spiser, skravler og parodierer seg gjennom det ene måltidet etter det andre. En god matfilm er en fryd for øyet og gjør deg sulten i tillegg. Her er ekspertenes favoritter.

Gourmet-rotte

Sonja Lee driver restauranten Villa Malla på Filtvet i Hurum. I mange år jobbet hun på franske restauranter, og hun er ikke i tvil om hvilken matfilm som er hennes favoritt: animasjonsfilmen «Rottatouille», som nettopp foregår på et fransk kjøkken. Pixar-filmen handler om ei rotte som elsker god mat og drømmer om å bli kokk – og som får sjansen ved et profesjonelt kjøkken.

– For meg som er dypt profesjonell og som har levd i den franske kjøkkenverdenen i mange år, er «Rottatouille» en reise inn i virkeligheten. Det er faktisk akkurat slik det er – den er virkelig en helt fabelaktig matfilm fra min verden. Samtidig er den presentert på en måte som fungerer både for store og små. Filmen er utrolig realistisk i sin beskrivelse av et profesjonelt kjøkken – ikke bare hvordan kjøkkenet er designet, men også hvordan den beskriver rytmen på kjøkkenet, stresset og atmosfæren. Den er rett og slett kjempebra og utrolig fascinerende når man har vært på den siden av bordet og opplevd mange franske kjøkken. Det er en film som jeg kan se om og om igjen med barna. Den får i gang alle sansene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sushifilm

Matblogger Anders Husa har et sterkt forhold til filmen «Jiro Dreams of Sushi», som handler om den japanske sushikokken Jiro.

– «Jiro Dreams of Sushi» har gjort et sterkt inntrykk på meg. Den introduserte meg for den ordentlige edomae-stilen innen sushi. Jeg så filmen før jeg spiste på Sabi Omakase i Stavanger for første gang – og da var det veldig kult å ha sett filmen først. Sabi Omakase er jo den restauranten som introduserte nordmenn for den japanske sushistilen. Det fascinerende med filmen er at den viser hvor ekstremt nøye de er når de lager sushi på ordentlige sushirestauranter i Japan, og hvordan de går i detaljene. Hovedpersonen i filmen, Jiro, nærmer seg på det tidspunktet 90 år og snakker om hvordan han ikke føler seg utlært i faget selv etter 50 år.

– En annen film jeg liker godt, er «Chef», som handler om en amerikansk kokk (spilt av Jon Favreau, journ.anm.) som drev en restaurant og som endte opp med å kjøre rundt i en foodtruck med sønnen sin. Det var også en artig film å se, ikke minst fordi bølgen med foodtrucks kom til Norge rett etterpå.

Et stykke historie

Kokk og programleder Charlotte Mohn Gaustad har bakgrunn fra restauranter i Storbritannia og Norge. Hun velger seg «Julie & Julia» som sin favoritt.

– Det er den matfilmen jeg har sett flest ganger og som står mitt hjerte nærmest. Den gir et så utrolig herlig innblikk i hvem Julia Child var, og hva hun gjorde av revolusjonerende ting – den er et stykke historie. I tillegg har man den søte parallellhistorien med bloggeren Julia som iherdig går gjennom oppskrift for oppskrift i Julia Childs kokebok. Det synes jeg er en utrolig god idé, det er noe jeg selv har hatt lyst til å gjøre med Henriette Schønberg Erkens kokebok en gang.

– Jeg synes også filmen er veldig realistisk. Den tar jo for seg en hjemmekokks hverdag og utfordringer. Meryl Streep er en fantastisk skuespiller, og jeg synes filmen får godt fram den enorme, barnlige gleden og entusiasmen Child har rundt dette med mat, og hvordan hun nøt det franske kjøkken. Filmen viser hvordan hun fråtser og elsker smør, man blir bare veldig glad og enda mer glad i mat når man ser filmen.

– I tillegg er det et sitat i filmen som mannen min og jeg har gjort til vårt, og som vi bruker når vi skal si noe pent til hverandre: «You’re the butter to my bread».

– Som kokk kan jeg kjenne meg igjen i filmen, både rundt det å lage mat på TV, som Julia gjør, og det å lage bøker, holde matkurs og blogge rundt det, sier Charlotte Mohn Gaustad.

Matkomedie

Even Ramsvik oppnådde den høyeste anerkjennelsen en kokk kan få, da hans tidligere restaurant «Ylajali» fikk en stjerne i Michelin-guiden i 2014. Ramsvik er daglig leder og medeier i firmaet Lava, som eier Smalhans, Hitchhiker, Strand restaurant, Bar Brutus, SentralenMat og bakeriet Handwerk. Blant matfilmene han har et sterkt forhold til, er blant annet «Rottatouille» og «Jiro Dreams of Sushi».

– Jeg har sett den første «The Trip» filmen og syntes den var morsom. «Spanglish» er en morsom komedie om en kokk som ikke har lyst til at restauranten hans skal få for gode anmeldelser, fordi alt da vil endre seg veldig. Det er jo eksempler på folk som har gitt fra seg stjernene i Michelin-guiden fordi de ikke ønsker å bli et sånn type sted, og det spiller de på i denne filmen. En annen matfilm som jeg har et forhold til, er animasjonsfilmen «Rottatouille». Samboeren min og jeg satt og så på den filmen da vi ventet vårt første barn, Elliot. Midt under filmen gikk vannet, så da måtte vi bare løpe av gårde. Det er en veldig bra film for store og små. I «Rottatouille» har man brukt tid på å gjøre det genuint – fremstillingen av et profesjonelt kjøkken, med kjøla, maten og hvordan ting lages, er veldig ekte. Dette er ikke Disney-versjonen av mat, det er ekte. Jeg har også sansen for den danske versjonen av «Delikatessen» – «De grønne slakterne», med Mads Mikkelsen. En film som jeg mener alle bør se, er «Jiro Dreams of Sushi» – det er helt ufattelig å se noen ta faget sitt så seriøst og med slik andakt. Her er det snakk om en livsstil, det er virkelig beundringsverdig.

Mer fra Dagsavisen