Kultur

– Må lage det folk ønsker

Voksne folk må betale for satsingen eller hobbyen sin selv, mener FpU, som ber Widvey vise at hun også er deres kulturminister.

– Vi forventer at statsråden viser at hun også er vår kulturminister og sørger for at kunstnerne i framtida må leve mer av egen lomme, enn av andres lomme, sier leder for Fremskrittspartiets Ungdom, Atle Simonsen, til Dagsavisen.

Ungdomspolitikeren fra Rogaland sammenligner kunstnere med gründere.

– Man må lage noe som folk ønsker å betale for, hvis man skal kunne tjene penger på det, sier han.

Når kulturminister Thorhild Widvey (H) mottar rapporten om kunstneres økonomi i morgen, mener Simonsen at hun bør bruke sjansen til å endre kunstpolitikken slik at det brukes mindre offentlige midler på kunstnere enn før.

– Det er ikke en offentlig oppgave å finansiere hobbyene til folk, ei heller betale for næringsdrivende sine satsinger. Klarer man ikke å leve av kunsten sin så er man ikke dyktig nok til å komme igjennom det smale nåløyet som er reservert for de få som  blir en suksess, sier Simonsen.

Mer til kulturskoler

Han sammenligner kunstnere med idrettsutøvere.

– Det kan ikke være slik at bare man er utdannet kunstner, så er det en offentlig oppgave å sørge for at de må en eller annen måte klarer å betale regningene sine og virke som kunstner. Det er mange 16-åringer som skulle ønske det var dem selv, og ikke Martin Ødegaard som signerte for Real Madrid, men vi kan ikke være ansvarlig for økonomien til alle de som ikke får en A-lagskontrakt hos Strømsgodset, Viking eller Real Madrid, sier Simonsen.

Regjeringen bestilte rapporten om kunstnerøkonomi i fjor, i forbindelse med at de har ønsket å se på hvordan kunstneres levekår kan bedres. I Enger-utvalgets evaluering av de rødgrønnes kultursatsing framgår det at de visuelle kunstnerne har tapt kampen om kulturkronene. I Dagsavisen fredag uttalte statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Borgundvaag, at han mener det er viktig å få flere til å kjøpe kunst.

Simonsen mener på sin side at pengene som brukes til kunst i større grad bør rettes mot barn og unge i kulturskolene.

– Vi skal gi alle som vil muligheten til å drive med kunst, men vi må sette en grense et sted. Dersom man ser at det man driver med ikke genererer inntekter så må man rett og slett kunne ta seg en deltidsjobb. Vi utdanner så mange kunstnere til arbeidsledighet, og kunstakademiene underviser ikke i hvordan de skal klare seg økonomisk, sier han.

Mangfoldet

– Hvordan blir det med mangfoldet dersom kulturministeren velger å høre på dere?

– Jeg tror det vil være mulig med et mangfold, selv om kunstnerne må stå mer på egne bein. Vi må lære kunstnerne å tenke at de produserer et produkt som noen skal ønske å kjøpe.

– Kan det tenkes at dette  rammer kunstartene som er vanskeligere å selge, som performance eller noen typer visuell kunst?

– Det er kunst som ikke er lett å selge, ja, men vi kan heller ikke ignorere det at folk må lage det som skattebetalerne er villige til å betale for, sier Simonsen.

Mer fra Dagsavisen