Kultur

Må blokkere piratene

En dom i Oslo tingrett sier at sju piratnettsteder må blokkeres i Norge. – Dette hører ikke hjemme i et moderne samfunn, sier Venstre.

Bilde 1 av 2

En rekke internasjonale og norske filmselskaper har fått medhold i at norske internettleverandører må blokkere en rekke pirat-nettsteder, hvor man kan laste ned musikk og filmer ulovlig. Det sier en kjennelse fra Oslo tingrett som kom onsdag.

Totalt sju piratnettsteder skal blokkeres ifølge kjennelsen, blant dem The Pirate Bay, Extratorrent og Viooz. Den nye strømmetjenesten Popcorn Time omfattes ikke av dagens kjennelse, og var heller ikke en del av det opprinnelige søksmålet, ifølge NTB.

Sett bort fra politiets barnepornografi-filer er dette første gang man legger begrensninger på internettbruk i Norge, ifølge VG.

LES OGSÅ: Pirate Bay blir blokkert. Skal vi le eller gråte?

– En sensurlov

Venstreleder Trine Skei Grande reagerer kraftig på dommen, og mener den er svært gammeldags.

– Dette er en dom som virkelig ikke hører hjemme i et moderne samfunn. At nettleverandører skal pålegges å begrense ytringsfriheten ved å blokkere nettsider er så gammeldags at jeg trodde det bare var Kina og Russland som fortsatt mente det var en god idé, sier Grande.

Hun kritiserer Arbeiderpartiet og SV for endringene i åndsverkloven som ble innført i 2013, som åpnet for at internettleverandører kan dømmes til å blokkere enkelte nettsteder.

– Det var mange som mente jeg overdrev da jeg kalte den nye åndsverkloven en sensurlov, men nå ser vi jo at jeg hadde helt rett, sier Grande.

Hun mener dagens dom gjør dette til en trist dag for ytringsfriheten, og frykter for hvilke konsekvenser dagens dom får for framtida, og spør hvor grensen for hvilke sider man kan blokkere eller ikke skal gå.

– Dette er egentlig bare trist. En trist dag for ytringsfriheten og det åpne internettet. Dette er en dom som vil bli lagt merke til internasjonalt, og vi er ikke i spesielt godt selskap når vi lager slike begrensninger for den digitale informasjonsflyten, sier hun.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Fornøyd nettleverandør

Telenor var en av internettleverandørene som ble saksøkt, blant annet av Disney og Warner Bros. De tapte på alle punkter, men er likevel fornøyd med kjennelsen.

– For Telenor har det hele tida vært viktig å sikre at lovens system blir fulgt slik at det er domstolene, ikke internettilbyderne, som skal avgjøre om et nettsted skal stenges, skriver de på sine nettsider.

Ifølge NTB kommer ikke Telenor til å anke dagens rettsavgjørelse.

Mer fra Dagsavisen