Kultur

Laurie Anderson tolker Munch

Den amerikanske multikunstneren Laurie Anderson topper plakaten når Karl Ove Knausgård arrangerer Litterære dager på Munch-museet i høst.

– Vi er svært glad for å få Laurie Anderson til Litterære dager på Munch-museet. Hun vil gjøre en ny performance relatert til Munch og verkutvalget vi har gjort til Knausgårds Munch-utstilling, forteller Kari J. Brandtzæg, kurator ved Munch-museet.

Sommerens store satsing på Munch-museet er «Mot skogen: Knausgård om Munch», utstillingen der Karl Ove Knausgård har valgt verk av Munch, som åpnet i mai til gode kritikker. Parallelt har Knausgård jobbet sammen med Munch-museet og Frode Saugestad om en litteraturfestival i tilknytning til festivalen.

Nå er programmet på det nærmeste klart for «Litterære dager på Munch-museet» 27.-30. september.

Les også: Kurator Knausgård på jobb

Møte med Anderson

Knausgård ble invitert til å holde tale ved en hyllest til Laurie Anderson i New York i 2016. Dermed tok Munch-museet kontakt med Anderson og inviterte henne til Knausgårds litterære dager.

Anderson har markert seg som en sentral figur innen både performance og musikk siden 70-tallet, og var i Oslo i fjor med sin film «Only a dog». På Munch-museet onsdag 27. september vil Karl Ove Knausgård samtale med Laurie Anderson på scenen. Til festivalen kommer også blant andre den prisbelønte amerikanske forfatteren Maggie Nelson, Jenny Hval og en rekke andre norske forfattere og billedkunstere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utvide

– Litterære dager er et forsøk på å utvide museets rammer og gi utstillingen et lengre liv, sier kurator Kari Brandtzæg.

– Munch var opptatt av litteratur og skrev mye selv, derfor kom ideen opp om Knausgårds litterære dager for nettopp å understreke denne koblingen. Med arrangementet ønsker jeg å fremheve det litterære aspektet ved det å arbeide med en forfatter som gjestekurator, og vi ønsket å få med oss Frode Saugestad som medarrangør, sier Brandtzæg.

Les også: Lars Elton: Kjendisens inntogsmarsj

Unge stemmer

Forfatter og litteraturviter Frode Saugestad arrangerte Norsk Amerikansk Litteraturfestival fra 2011-2016, først i Oslo og de siste årene også i New York. Festivalen koblet toneangivende anglo-amerikanske forfattere og kritikere med norsk litteraturmiljø, og er blitt framhevet som en viktig faktor i Karl Ove Knausgårds internasjonale gjennombrudd utover 2010-tallet.

– Norsk Amerikansk Litteraturfestival var helt spesielt, jeg ga meg mens leken var god. Siden har jeg sagt nei til de fleste forespørsler, men da Munch-museet tok kontakt, syntes jeg dette var en interessant mulighet til å lage møter mellom kunst, litteratur og musikk, og invitere navn som Jenny Hval, sier Frode Saugestad.

Han har fått støtte fra både Fritt Ord og Norsk kulturråd til festivalen.

– Vi ønsker å ha nye, unge stemmer på programmet, og har valgt ut fra hvem som har noe interessant å si, ikke bare hvem som har gitt ut en ny bok. Dette er forfattere Knausgård er interessert i og liker, understreker Saugestad.

Mer fra Dagsavisen