Kultur

Lager TV-drama om Norge i Afghanistan

Regissør Per-Olav Sørensen vant kampen om tungtvannsdramaet mot Hollywood. Nå er han i gang med en norsk «Borgen», en dramaserie om Norge og krigen i Afghanistan.

Hans neste store TV-prosjekt heter «Nobel», og kan etter planen begynne innspilling neste år. Dette er en ny storsatsing den prisvinnende regissøren skal lage for NRK Drama, et ­prosjekt på størrelse med dramaserien «Kampen om tungtvannet».

Nytt samtidsdrama

Per-Olav Sørensen går dermed fra den ene krigsserien til den andre. Der det ene dramatiserer et kjent kapittel fra krigshistorien, tar «Nobel» utgangspunkt i Norges krigsdeltakelse i ­Afghanistan. «Nobel» blir med andre ord et politisk, realistisk samtidsdrama, som regissøren mener det er på høy tid blir laget i Norge.

- Vi jobber med en ny serie som har krigen i Afghanistan som bakteppe. Jeg har jobbet med Monster Scripted i tre år med dette prosjektet. Vi har lenge ønsket å gjøre en dramaserie som går rett inn i en politisk dagsorden. At vi endelig får lov av NRK til å gjøre det er veldig fint, sier Sørensen.

Regissøren selv håper at «Nobel» blir en serie som vekker debatt.

- Dette er solid samtidsdrama. 2014 er året Norge skal ut av Afghanistan, men vi har soldater der. Dette er en krig som en del politikere later som om vi ikke har. Det er nordmenn som både blir drept og skadet og må slite med traumer resten av livet. Derfor er det grunn til å spørre hvorfor vi er der, sier Sørensen.

Han forteller at handlingen i «Nobel» foregår 70 prosent i Norge og 30 prosent i Afghanistan. Serien skal skildre norske soldaters opplevelser i Afghanistan, og det politiske spillet her hjemme. «Nobel» er også det første politiske samtidsdramaet som lages her i landet på ti år.

- Det lages mye krim noir i Skandinavia nå. Dette blir en sånn type serie det ikke skapes mye av i verden overhodet i dag, sier Sørensen.

Manuset har han skrevet i sam­arbeid med Mette Bølstad, som skrev «Halvbroren»-manuset, og Stephen Uhlander. Nå er castingprosessen av skuespillere i gang, til det som ligger an til å bli NRK Dramas neste eksternproduserte storsatsing etter nettopp «Kampen om tungtvannet» - en serie med budsjett på 75 millioner kroner.

Alene om Rjukan-aksjonen

Selv om «Kampen om tungtvannet» og «Nobel» handler om Norge i krig, er de to vidt forskjellige serier.

- I «Kampen om tungtvannet» har vi med veldig mange historiske skikkelser å gjøre, og en aksjon som er gjennomskrevet og gjennomdefinert. Vi har forholdt oss til et landskap som skal være historisk korrekt, men også være drama. Det er en utfordrende balansegang. Med «Nobel» er det annerledes. Dette blir fiksjon, og da står vi friere. Vi kan bruke historiske hendelser hvis vi vil det, men står friere i forhold til å være historisk korrekte. Vi kan lage våre egne konspirasjoner, og lage mer melodrama, sier TV-skaperen og ramser opp Norges splittede rolle som krigs- og fredsnasjon.

- Norge er med i krig, vi er en stor våpeneksportør, vi driver NORAD, og vi deler ut Nobels fredspris. Å endelig få gå inn i denne tematikken føles veldig befriende, og for meg som gammel journalist er dette et fint sted å være, sier Sørensen.

I sommer er han i sluttspurten med «Kampen om tungtvannet», som etter planen skal vises på NRK1 ved årsskiftet.

Denne uka er han på Festival Série Series i Fontainebleau utenfor Paris for å presentere tungtvannsdramaet for utenlandske TV-selskaper. NRK håper serien vil bli solgt utenlands før premieren her hjemme, men den skal vises på NRK1 først.

Først i Norge

NRK og Film­kameratenes europeiske samproduksjon kommer også på markedet lenge før Hollywood-størrelsene Danny Boyle og Michael Bays annonserte prosjekter om tungtvannsaksjonen på Rjukan for 70 år siden. Etter at de to filmskaperne annonserte sine prosjekter i oktober i fjor, har det vært stille fra Hollywood.

- Det er ikke så overraskende. Jeg tror ikke de hadde oss på radaren. Vi har laget en internasjonal, flerspråklig produksjon, med engelske, tyske og norske roller. Vi har engelsk co-produsent. Dermed får det engelskspråklige markedet helt sikkert se oss. Det var nok en strek i regninga for dem, sier Sørensen.

«Slumdog Millionaire»-regissør Danny Boyle ønsket å lage en ti episoders TV-serie for amerikanske FX Networks. Siste nytt fra ham er ønsket om å lage biografifilm om Steve Jobs, og en dramatisering av Irvine Welsh-romanen «Porno».

Actionfilmskaper Michael Bay skal etter sigende lage «Transformers 5» og «Bad Boys 3» i 2015. Han har kjøpt filmrettighetene til «Sabotage», en bok om tungtvannsaksjonen som forfatter Neal Bascomb ennå ikke har sluppet på markedet.

- Personlig er jeg ikke helt overbevist at de blir noe av, sier Sørensen.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen