Kultur

Lager mannefri musikkfestival

Den svenske komikeren Emma Knyckare vil starte ny musikkfestival etter overgrepene på Bråvallafestivalen.

– Det er ikke første gang dette skjer. De store festivalene burde jo se på det som et press for å forbedre sikkerheten for sine festivaler, sier prosjektleder i Ladyfest, Miranda Moen. Hun synes det er forståelig at initiativet om å starte opp en egen kvinnefestival uten menn oppstår på bakgrunn av de mange seksuelle overgrepene som resulterte i at ledelsen i Bråvallafestivalen har valgt å avlyse neste års festival.

Les også: Reagerer på homo-angrep

Vanlig respons

– Reaksjonen er slike konsepter som «safe spaces», at det vil være en kulturell event der kvinner kan føle seg trygge. Dette ser vi også i LHBT-miljøet.

Det var også slik Ladyfest en gang startet.

– Bakgrunnen var at kvinner ofte ikke følte seg trygge eller hadde arenaer hvor de kunne diskutere temaer og problemer som opptok dem, at de ikke fikk «plass» eller kred i musikkmiljøet, og at det utviklet seg en voldelig kultur innen punkscenen. Musiker Kathleen Hannah og flere introduserte konseptet «Riot Grrrl» hvor de også under konsertene sine ba kvinner komme fram, og mennene holde seg i bakgrunnen, også for at det ikke skulle bli moshpits og klåing og lignende.

– Er det ikke veldig generaliserende å insinuere at alle menn voldtar, og at ingen kvinner gjør det?

– Det er selvfølgelig lett å se på det som ekskluderende, men tydelig har det oppstått et behov for en trygg arena for kvinner, da det kun har vært menn som har overgrepet seg på kvinner i denne sammenheng.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les kommentar: Sommerens store tafsivaleventyr

Ikke diskriminering

– At grupper som diskrimineres lager egne arrangementer er ikke diskriminering, sier Stina Bergsten i Kvinnefronten som støtter initiativet.

– Med tanke på den volden og trakasseringen jenter og kvinner blir utsatt for på festivaler, synes jeg det er et flott alternativ. Å ha en separat festival blir en naturlig reaksjon når virkeligheten ser ut som den gjør for kvinner. Skyld og skam skal legges der den hører hjemme; hos gutter og menn som ikke respekterer grenser.

Les også: – Uten et «ja», er det ikke greit

Bergsten mener de som mener det er diskriminerende med en kvinnefestival burde ta et større ansvar for å gjøre vanlige festivaler til et ok sted å være for kvinner.

– Jeg synes menn generelt burde ta et større ansvar for seg og sine kompiser, og si ifra. Jeg håper på et lignende alternativ i Norge, avslutter hun.

På spørsmål om det ikke er diskriminerende å stenge menn ute i de tre dagene festivalen vil vare, har Knyckare selv svart:

– Det har jeg ikke tenkt på. Men ettersom det virker å være helt ok å diskriminere kvinner, så kanskje det er ok at menn er stengt ute i tre dager? Jeg ville ikke direkte kalt det et overgrep å ikke få komme på festival. Dessuten har Magnus Betnér (svensk komiker, journ.anm.) meldt sin interesse om å rydde etter festivalen. Så helt mannefritt blir det ikke, svarte hun til svenske DN.

Mer fra Dagsavisen