Kultur

Kvinner i tet

Da det for første gang var fifty-fifty mellom kjønnene på nominasjonslista, stakk kvinnene av med tre av fire Bragepriser, pluss hedersprisen.

Da det for første gang var fifty-fifty mellom kjønnene på nominasjonslista, stakk kvinnene av med tre av fire Bragepriser, pluss hedersprisen.

Mange oppgitte ord er sagt og skrevet om menns ufortjente dominans innen det skjønnlitterære feltet. Men ikke i går kveld, da Brageprisene for 2014 ble delt ut på Dansens hus i Oslo. På nominasjonslistene var det jevn fordeling mellom menn og kvinner, blant vinnerne var det tre kvinner og en mann, pluss ærespris til Vigdis Hjorth (55).

 

Veterinær og vinter

Eneste hane i hurven var Rune Christiansen, som med romanen «Ensomheten i Lydia Ernemans liv» vant Brage for skjønnlitteratur for voksne. Den handler om veterinæren Lydia, og er ifølge Brage-juryen «en meditasjon rundt lykken og håpet, hvor disse verken problematiseres eller kritiseres direkte. Stemningen som skrives fram, romanens handling og språket det hele svøpes i, utgjør en harmonisk helhet kjennetegnet av en elegant letthet».

Christansen var syk, og overlot derfor til Oktobers forlagssjef Geir Berdahl å takke forlaget med prisen. De andre nominerte i kategorien var Hanne Ørstavik, Kjartan Fløgstad, og Ingvild Rishøi.

Sistnevnte vant åpen klasse med novellesamlingen «Vinternoveller», som fikk svært god kritikk blant annet i Dagsavisen. Juryen dro fram Rishøis forståelse og empati: «Rishøi skriver med dyp psykologisk innsikt og et skarpt blikk for de sosiale betingelsene som preger Oslos østlige drabantbyer, området der novellene utspiller seg. Språket er presist og ujålete på samme tid, og usedvanlig godt avstemt karakterene og miljøet. Kjærlighet er et gjennomgangstema i «Vinternoveller», mot er et annet».

 

Holocaust og steroider

I klassen for sakprosa vant Marte Michelet Brage for «Den største forbrytelsen», som handler om det norske holocaust. Bragejuryen kaller boka «velskrevet og rystende» «historisk nybrottsarbeid», og roser Michelets jobb med å «grave frem hvordan antisemittismen preget deler av det norske samfunnet» og «hvordan nordmenn svek jødene og tok aktivt del i Holocaust».

- Braudefamilien, som jeg skriver om, bodde rett borti gata her. Det er veldig spesielt, 72 år etterpå, å stå her og ta imot oppmerksomhet for en familie som ikke fikk noen oppmerksomhet den gangen. Takk! sa Michelet.

Annette Münch fikk Brage i klassen for barne- og ungdomslitteratur for ungdomsromanen «Badboy: Steroid». Juryen roser forfatterens «imponerende sakkunnskap», og mener bokens dramatikk forsterkes mot et «knallsterkt klimaks». «Dette er en bok som skårer høyt, både kunstnerisk, etisk og som mulig vaksine mot kroppsmisbruk». Münch takket de unge guttene som er brukerne av steroider og som har latt seg intervjue til boka.

- Jeg håper temaet får større plass framover, sa hun.

Mer fra Dagsavisen