Kultur

Kulturrådet i spill

– Dette er ikke Norsk Tipping-styret, sier kulturministeren som sier hun vil bli overrasket dersom hele Kulturrådet kastes til nyttår.

– Jeg blir overrasket hvis valgkomiteen velger å skifte ut alle medlemmene. Dette er ikke styret i Norsk Tipping, for å si det sånn, sa kulturminister Thorhild Widvey (H) da hun i går møtte Kulturrådet for å snakke om de store endringene som skal skje framover.

I fjor mottok Kulturdepartementet en gjennomgang av Kulturrådet, og et forslag til ny lov om Kulturrådet er ute på høring fram til slutten av juni.

Nye medlemmer

Det er kort tid siden Widvey kastet hele styret i Norsk Tipping, og hun har også signalisert at hun er opptatt av å sette sammen styrer med mer næringsrettet kompetanse. Med dette i bakhodet har det vært fryktet at hun vil gjøre drastiske endringer i Kulturrådet. Frykten ble forsterket da høringsbrevet om ny kulturrådslov kom.

Slik det er i dag skiftes halvparten av Kulturrådet ut annethvert år, men kulturministeren ønsker å endre ordningen slik at alle medlemmene skiftes ut samtidig hvert fjerde år. For å få denne endringen iverksatt vil hun at samtlige medlemmer skal være på valg ved førstkommende nyttår. Også de fem hun selv utnevnte for to år siden. Altså er det mulig at hele Kulturrådet kastes.

– Vi er bekymret for manglende kontinuitet hvis man nå skal gå over til at alle rådsmedlemmene skal være på valg hvert fjerde år, og ikke har rullerende opptak, slik det er i dag, sa Kulturrådets leder Yngve Slettholm til ministeren i går.

Widvey svarte at hun har sjekket med Stortinget om de kan behandle saken rett over sommeren, slik at et eventuelt vedtak kan komme på plass i løpet av høsten.

– Jeg har en ambisjon om å sende dette forslaget til Stortinget, og trolig blir det en endring. Men når vi oppnevner valgkomité vil de få retningslinjer som sier at de må ivareta kontinuiteten, beroliget Widvey.

Kunstkunnskap

Yngve Slettholm bekrefter at det er en viss uro i Kulturrådet knyttet til de endringene Widvey vil gjøre. Han understreker imidlertid at hun har et ansvar dersom alle blir foreslått byttet ut.

– Det er hennes egen beslutning til slutt. Hvis valgkomiteen kommer med et slikt forslag kan hun gjøre noe med det, sier han.

Widvey vil også gjøre endringer i hvilke kriterier som ligger til grunn for å bli medlem av Kulturrådet. I dag er det lovfestet at den viktigste kompetansen medlemmene skal ha er innen kunst og kultur. Nå ønsker regjeringen at medlemmene også skal ha andre kvalifikasjoner, som for eksempel innen økonomi og jus.

– Vi er skeptiske til at det kunstfaglige ikke lenger skal være primærkompetansen til medlemmene, sa Slettholm under gårsdagens møte. Han utdyper overfor Dagsavisen:

– Dette er et prinsipielt spørsmål. Det er viktig langsiktig at vi sikrer kunst- og kulturfaglig kompetanse som det grunnleggende. Kulturrådet skal tross alt overleve regjeringer med ulik politikk.

Mer åpenhet

Kulturministeren har allerede gjort endringer i Kulturrådets rammer, slik at de nå har større mulighet til å prioritere blant de ulike feltene. Neste år vil Kulturrådet prioritere bildekunst, litteratur og kulturvern, og de ber om en økning i kulturfondet på 82 millioner kroner, som er tilnærmet 11 prosent med enn det de har å fordele i år.

– Når dere ber om en økning for neste år, så er det viktig at vi får en bedre åpenhet om pengene som brukes, sa Widvey til rådet i går. Hun vil at Kulturrådet skal være mer åpen om hvem som søker midler og hvem som får avslag. Hun avviser at dette handler om at hun vil blande seg inn i avgjørelsene til Kulturrådet.

– Det er ikke jeg som sier hvilke søknader de skal innvilge. Men de har et ansvar og de må tåle å vise fram hvilke prioriteringer de gjør, sier hun til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen