Kultur

Krever tiltak fra Helleland

Avsløringene om arbeidsforhold på «Snømannen»-filmen gjør at Arbeiderpartiet krever tiltak fra kulturministeren.

– Jeg ber nå kulturministeren ta initiativ for å sikre at aktører som får midler gjennom insentivordningen må ivareta anstendige lønns- og arbeidsforhold. Og at det innføres sanksjonsmuligheter hvis man ser at norsk lov brytes.

Dette sier Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Arild Grande, etter avsløringene i NRK om innspillingen av storfilmen «Snømannen» i Norge. Ansatte har jobbet opp mot 190 timer overtid, ifølge NRK, og forteller om lønns- og arbeidsvilkår som kan være i strid med norsk lov. Hollywood-produksjonen «Snømannen», basert på Jo Nesbøs bok, er den største støttemottakeren gjennom den nye refusjonsbaserte insentivordningen, opprettet av H/Frp-regjeringen i 2016. Ved første tildeling i fjor fikk «Snømannen» rammestøtte på 40.5 millioner, og ytterligere 10.6 millioner ved årets tildeling.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– For dårlig

Arild Grande vil nå skrive til kulturministeren og be om svar på hvordan statsråden vil holde kontroll med insentivordningen.

– Denne saken viser at regjeringen har gjort en for dårlig jobb med forskriftene for insentivordningen, når det ikke er tydelige klausuler for arbeidsvilkår, eller sanksjonsmuligheter. Her her man hatt det travelt i iveren etter å tiltrekke seg internasjonale filmproduksjoner, sier Grande.

– Arbeidsmiljøloven er ikke til hinder for å tiltrekke utenlandske produksjoner, den er svært fleksibel og man kan gjøre avtaler som fungerer. Det så vi blant annet på produksjonen av TV-serien «Lillyhammer», sier Grande.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland hadde ikke anledning til å kommentere denne saken i går, men varsler et skriftlig svar til Grande.

Les også: Det blir Jo Nesbøs vår i 33 land

Mer fra Dagsavisen