Kultur

Krever Bjørvika-høring

Nyheten om at det nye hovedbiblioteket kan bli en halv milliard kroner dyrere og tre år forsinket, vitner om en politisk skandale, mener SV. Nå vil både SV og Frp ha en høring om de store byggeprosjektene i Bjørvika.

– Det som avtegner seg nå er en politisk skandale i byen, sier gruppeleder for SV i Oslo bystyre, Marianne Borgen. Da nyheten om at Hovedbiblioteket i Bjørvika kan bli forsinket fram til 2019, og få en prislapp på hele 3,156 milliarder kroner sprekk, sendte SV brev til Oslos ordfører og ba om en høring om de store utbyggingsprosjektene som byrådet har satt i gang. Som følger av svak styring, besluttet kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) å gjøre endringer i ledelsen av byggeprosjektene Munch-museet og Hovedbiblioteket. Etaten Kulturbyggene i Bjørvika, under ledelse av Gunnar Leganger, blir innlemmet under etaten Kultur- og idrettsbygg, som ledes av tidligere Oslo-OL-sjef, Eli Grimsby.

Nå skal Grimsby gjennomgå prosjektene og undersøke om det er mulig å få prosjektene på rett kurs igjen.

– Byrådet erkjenner at de ikke har hatt god nok kontroll med prosjektene. Vi må forvente at de har kontroll på så store byggeprosjekter. At Bjercke også vil se på Munch-museet tyder på at han er usikker, og det forsterker et behov for høring i finanskomiteen, sier Borgen.

Les også: Ny prislapp: 3,1 milliard kroner

Bekymret

Før jul la byrådet fram en sak om kostnadsbesparelser i bibliotekprosjektet. Her konkluderte de med at det var mulig å spare opp mot 39 millioner kroner ved at de kuttet noe i utstyr og inventar. At de ikke på det tidspunktet visste noe om den mulige budsjettsprekken på nærmere en halv milliard, bekymrer Borgen.

– Derfor må vi få svar i høringen: Har byrådet visst dette over lang tid? Det er ille at det har gått så langt at det nå er blitt krise i prosjektet. En slik budsjettsprekk vil få store konsekvenser for budsjettet i kommunen, sier hun.

Støtter SV

Også Fremskrittspartiet ønsker en høring om byggeprosjektene.

– Jeg er redd for at dette ikke er siste kostnadssprekk. Nå må vi få alle kortene på bordet, og så mener jeg vi må vurdere om vi skal koble Kommunerevisjonen inn. De kan i så fall gå gjennom hele prosjektet fra A til Å, sier leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen. Hun mener det er på tide å sette en stopper for hele byggingen.

Statsgaranti

Oslo kommune søkte i sin tid om statsstøtte til byggingen av Hovedbiblioteket, men fikk avslag. Munch-museet, som også har vært ledet av Kulturbyggene i Bjørvika og skal undersøkes nå, har imidlertid fått et statstilskudd på 650 millioner kroner. Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil ikke trekke tilbake denne:

– Jeg har tillit til at Oslo kommune driver forsvarlig økonomistyring av sine byggeprosjekter. Utover det har jeg ikke noen kommentar, sier hun.

Advarte mot kjellerbygg

Allerede for tre år siden ble kommunen advart mot å bygge kjeller på bibliotektomta.

– Byrådet har funnet den vanskeligste tomta i hele byen, og vil attpåtil bygge kjeller med kino. Det blir dyrt, det, sier leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen. Allerede i 2012 stilte hun skriftlig spørsmål om hvorfor byrådet valgte å gjennomføre byggingen av biblioteket med kjeller, mens den planlagte kjelleren i Munch-museet ble droppet. Og allerede i 2012 svarte daværende finansbyråd, Kristin Vinje (H) at «tomta er utfordrende». I høst ble det synlig da det begynte å lekke vann inn i byggegropa: 400 liter i sekundet.

– Byrådet har visst at tomta var vanskelig lenge. De burde fjernet kjelleren, slik de gjorde med Munch-bygget, sier Wilhelmsen.

En studie gjort av Advansia for kommunen slo fast at man ved å fjerne kjelleretasjen kunne spart 109 millioner kroner. Men da måtte hele bygget endres. I svaret fra daværende byråd Vinje, skriver hun at det ville krevd en total omprosjektering.

«Studien til Advansia har vist at å fjerne kjelleretasjen gir en relativt lav økonomisk besparelse», skriver hun.

Les også: Ny prislapp: 2 milliarder

Les også: Nytt museum blir 382 millioner dyrere

Mer fra Dagsavisen