Kultur

Knausgård får ros i Tyskland

Anmeldere i Tyskland roser Karl Ove Knausgårds «Min kamp 6», som har fått kritikk i Norge for omtalen av Hitler og nazismen.

Denne uka har Karl Ove Knausgård vært i Tyskland på lanseringsturne for «Kämpfen», den tyske tittelen på sjette og siste bind av «Min kamp», som mandag ble utgitt i tysk oversettelse.

«Knausgård lefler med nazismen», sa historiker Sten R Helland til Dagsavisen i fjor, etter to omfattende kritiske artikler i litteraturtidsskriftet Vinduet, om Knausgårds omtale av Hitler, nazismen og Holocaust i «Min kamp 6». «Når «Min kamp 6» kommer ut i Tyskland, må Knausgård forvente at det blir bråk», uttalte Vinduets redaktør Preben Jordal til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Fremragende»

Anmelderne i store tyske aviser er derimot rosende til boka, også essaydelen om Hitler og Holocaust. «Forfatteren viser seg som et fremragende filosofisk hode. Det gjelder også for hans «Mein Kampf»-forelesning (...) som går i rette med sentral faglitteratur som Ian Kershaws biografi», skriver Die Welt.

Berliner Zeitungs kritiker Peter Urban Halle mener at Knausgård «gjennom skildringen av Hitlers ungdom berører sentral problematikk i historieskriving. Han forsøker å forstå Hitler i sin egen samtid, han ser fortiden på sine egne premisser». Halle fastslår at «hans seksbindsverk er et enestående verk i det nye århundre. En milepæl, intet mindre». Ukemagasinet Der Spiegels anmelder skriver: «Knausgård leser «Mein Kampf» som en dannelsesroman fra en slektning (...) Han kjenner seg igjen i den unge Hitler. Men han lar det aldri være noen tvil om at forbrytelsene til denne mannen var ufattelig grusomme. Knausgård tror bare ikke, at den refleksaktige beskrivelsen av det onde som noe fundamentalt annet, noe som står uendelig langt fra oss, utgjør sannheten».

Anmelderen i Berlinavisen Die Tageszeitung karakteriserer imidlertid essaydelen som «hårreisende», «rotete», og «en fornærmelse mot alle som er halvveis informert om temaet, og også de som ikke måtte være det».

Neste uke kommer Karl Ove Knausgård til Den Norske Litteraturfestivalen på Lillehammer (30.mai-4.juni). Der skal han blant annet intervjue forfatteren Claire Louise Bennett, som gir ut sin debutbok «Dam» i norsk oversettelse på forlaget Pelikanen, der Knausgård er hovedeier.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Les saken her: - Knausgård lefler med nazismen

Les Knausgårds svar: - Helland forstår ikke skjønnlitteratur

Les også: - Må forvente bråk i Tyskland

Mer fra Dagsavisen