Kultur

Klassisk påskekrim på TV

Tradisjonen tro er det duket for klassisk krim på TV i påska. Årets Agatha Christie byr på både drapsetterforskning og rettsdrama.

Bilde 1 av 4

TV 2 satser på klassisk krim i påsken. «Agatha Christie: Vitnet» er en miniserie basert på krimforfatterens novelle «Witness for the prosecution». Handlingen foregår i London på 1920-tallet. Den rike og glamorøse Emily French (Kim Cattrall) blir funnet myrdet. Mistanken går raskt i retning av hennes unge elsker, Leonard Vole. Spesielt når det viser seg at Emily har utnevnt ham til enearving. Emilys hushjelp vitner mot tiltalte, men Vole er overbevist om at hans kjæreste, korjenta Romaine, kan bevise hans uskyld. Men hvem kan man stole på når forklaringene skifter i retten?

Kim Cattrall fra «Sex og singelliv» spiller Emily og Toby Jones spiller Leonards forsvarer, John Mayhew. Manus er skrevet av Sara Phelps, som også skrev manus til fjorårets nyinnspilling av «Og dermed var det ingen».

Les også: Påskekylling på grillen

Mord i Oxford

Colin Dexters krimbøker om den humørsyke operaentusiasten Morse fant raskt veien til TV, hvor Morse og hans assistent, den atskillig mer godlynte Lewis, ble publikumsfavoritter. Forfatter Colin Dexter avsluttet like godt serien med å ta livet av sin helt. Skuespiller John Thaw rakk å spille inn siste episode før også han gikk bort i 2002. Siden har Morse fått to spin off-serier: Lewis og Unge inspektør Morse. I sistnevnte spiller Shaun Evans en ungdommelig utgave av Morse, som løser mordmysterier i universitetsbyen Oxford.

NRK viser fjerde sesong denne påska. Unge inspektør Morse tar oss med til Oxford sommeren 1967. En forsker blir funnet død i elven like ved Magdalen Bridge. Kort tid etter blir ytterligere to personer funnet druknet, og Morse og hans sjef, Thursday, tror at de har med en seriemorder å gjøre.

I den andre episoden blir en reaksjonær aktivist truet på livet. Samtidig kommer den opprørske popgruppen The Wildwood til Oxford. Morse havner midt i kryssilden mellom ekstrem konservatisme og sterke liberale krefter.

I tredje episode oppdager Morse et foruroligende høyt antall dødsfall ved sykehuset Cowley General. Råder det en forbannelse over seng nr. 10? Det er i alle fall det pasientene påstår.

I fjerde episode blir funnet av et skjelett knyttet til en gammel forsvinningssak. Beinrestene kan også ha forbindelse til et kjernekraftverk utenfor Oxford.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Etterforsker gamle drap

TV-seerne stiftet for første gang bekjentskap med etterforskerne Cassie Stuart (Nicola Walker) og Sunny Kahn (Sanjeev Baskhar) i fjor. De to jobber i Cold case-avdelingen i Scotland Yard, hvor de etterforsker gamle drap. I «Nedgravde hemmeligheter» blir en gammel koffert funnet i elven Lea. I kofferten ligger et skjelett, en klokke og en personsøker. Den døde viser seg å være David Walker, en konsulent for det konservative partiet. Walker forsvant for 25 år siden. Hva skjedde med Walker? Hvordan endte han opp i en koffert? Etterforskningen tar Cassie og Sunny med til London, Oxford, Brighton og Salisbury.

Les også: Påskelam som lager seg selv

Inspirert av Nordic noir

«Broadchurch» er britisk krim inspirert av Nordic noir med den danske serien «Forbrytelsen» som nærmeste forbilde her. I den tredje sesongen møter vi igjen etterforskerne Alec Hardy (David Tennant) og Ellie Miller (Olivia Colman). De etterforsker den brutale voldtekten av Trish (Julie Hesmondhalgh). Trish har blitt voldtatt på en fest, og listen over mistenkte er lang. Den ene løgnen etter den andre avdekkes og flere kommer i søkelyset, blant dem offerets eksmann og en drosjesjåfør.

Thriller om utroskap

Yvonne Carmichael (Emily Watson) er en vellykket forsker, som lever i et ulykkelig ekteskap. Hun innleder et forhold til en mystisk fremmed (Ben Chaplin). Alt kommer ut av kontroll når Yvonne blir brutalt overfalt og voldtatt av en kollega. Av redsel for at sidespranget skal komme for en dag, velger hun å ikke anmelder overfallet. Men saken tar en dramatisk vending og ender likevel opp i retten.

Mer fra Dagsavisen