Kultur

Kan bli Utøya-rettssak uansett

Neste uke leverer Statsbygg sin innstilling om Utøya-kaia egner seg som minnested for 22. juli. Statsråd Jan Tore Sanner kan vente seg mer nabobråk også om dette stedet blir valgt.

Onsdag 14. juni skal Statsbygg etter planen overlevere sin innstilling til kommunalminister Jan Tore Sanner om et nasjonalt minnested etter 22. juli rent praktisk kan legges til en tomt ved Utøya-kaia. Får Sanner ja til det og går videre med dette alternativet, kan flere rettssaker være i vente.

Les også: Statsbygg: Enten Utøya-kaia eller Sørbråten

Brev til Sanner

De berørte naboene har tidligere varslet rettssak om minnestedet blir lagt til Sørbråten i Hole kommune. Blir det klart at minnestedet blir lagt til Utøya-kaia, kan det bli ny rettssak. Det kommer fram i et brev som Utstranda Vel planlegger å sende til Sanner i løpet av denne uka.

– Blir Utøya-kaia valgt, er det andre berørte naboer som blir like hardt rammet som vi ville blitt. De var også med på redningsaksjonene 22. juli 2011, og blant dem er det også flere naboer som er villige til å stå i retten for dette. Det har vi vært veldig tydelige på, sier Anne-Gry Ruud, talsperson for Utstranda Vel til Dagsavisen.

I brevet vil Utstranda Vel informere Sanner og departementet om hvordan de har opplevd hele prosessen. De vil også kritisere departementet for at de ikke har villige til å utrede naboenes eget forslag til nasjonalt minnested, nemlig «Utsikten». Dette stedet ligger overfor Utøya-kaia, om lag 200 meter høyere opp.

– Hadde de valgt dette stedet, kunne denne vanskelige saken vært løst, sier Ruud.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kun Utøya-kaia

I Statsbygg understreker de at de formelt sett ennå ikke har konkludert, selv om en rådgiver nylig gikk langt i å si offentlig at det allerede er avgjort. Han sa også at blir det ikke Utøya-kaia, blir det Sørbråten. Dette reagerte naboene negativt på.

– Det var en klossete formulering, og jeg understreker at Statsbygg kun ser på Utøya-kaia nå. Sørbråten er lagt på is, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim til Dagsavisen.

Les også: Staten vurderer Utøyakaia

– Peker seg ut

Aschim sier også at selv om Statsbygg ikke har konkludert, er det et område ved Utøya-kaia som peker seg ut.

– Tomta ved Utøya-kaia er liten, og av tre mulige områder der det er plass til et minnesmerke, er det ett område vi har valgt ut og jobber med nå, sier Aschim.

Når Statsbygg har levert sin innstilling, blir det opp til kommunalminister Jan Tore Sanner å vurdere saken videre. Sanner har tidligere vært klar på at han syns Utøya-kaia er et godt sted for et minnested for ofrene etter 22. juli 2011. Det var her AUF-erne gikk om bord i ferja «MS Torbjørn» for å bli fraktet over til Utøya og den skjebnesvangre sommerleiren for snart seks år siden.

Mer fra Dagsavisen