Kultur

Jubler for nytt Tøyen-bibliotek

I byrådets budsjettforslag, som legges fram i dag, får Deichmanske bibliotek 13 millioner i økte driftsmidler årlig. Nå blir det ny barnebok-filial på Tøyen, med selvbetjent åpningstid.

- Dette er en gledens dag for biblioteket på Tøyen, smiler avdelingsleder Anita Harby ved Deichmanske Gamle Oslo. I dag foreslår byrådet å gi midler til ny barne- og ungdomsfilial på Tøyen, som del av de økte bevilgningene til drift av bibliotekene i Oslos bydeler, som alt i alt skal styrkes med 52 millioner i driftsmidler fram til 2017.

Deichmanske Gamle Oslo på Tøyensenteret har en barnebok-krok som er trang, men mye besøkt, med bøker på norsk, tamil, urdu, og mange andre språk. Nå kan biblioteket på Tøyen utvide og lage et eget barnebibliotek, med planlagt åpning i 2015.

- Barn og unge finner biblioteket på Tøyen. Vi har 43 barnehager i området, og Tøyen skole bare et lite steinkast unna. Men barn og unge har få kvadratmeter her. Nå får vi muligheten til å gi et mye bedre tilbud, i et eget hus, med lengre åpningstider. Det er ledige lokaler på Tøyen Torg, og vi er i gang med å se oss om etter et egnet sted for den nye filialen, sier Anita Harby.

- Denne lille sjappa på Tøyen, som knapt er større enn en Narvesen-kiosk, er svært godt besøkt, med over 200.000 i året. Nå kan vi gi et enda bedre tilbud og bli enda mer besøkt på Tøyen, sier biblioteksjef ved Deichmanske, Kristin Danielsen.

Les også: Vil gi Oslos borgere mer tillit

Henge fra taket

De to har blant annet sett på modellen til ungdomsbiblioteket TioTretton i Stockholms kulturhus, der det bare er adgang for 10-13-åringer. De vurderer noe lignende på Tøyen.

- Barn og unge lager lyd. Det er ikke alltid kompatibelt med folk som skal studere, eller vil lese avisen i fred. Nå kan barn og unge få sitt eget bibliotek, der de kan både henge fra taket og ligge på gulvet, sier Danielsen.

- Biblioteket er den beste møteplassen på Tøyen. Det er ett av de få ikke-kommersielle tilbudene i bydelen - det er gratis, åpent for alle, og det blir mye brukt. Er det noe Tøyen trenger, så er det nettopp dette, fastslår Harby.

Det nye barne- og ungdomsbiblioteket på Tøyen er en del av satsingen på selvbetjente bibliotek i Oslo, med utvidede åpningstider der brukerne kan låse seg ut og inn selv. Byrådet legger opp til at to nye bibliotekfilialer årlig skal få selvbetjent åpningstid. De første blir Stovner, Majorstua, Lambertseter og den nye barnebok-filialen på Tøyen.

Les også: Mobiliserer til bibliotekkamp

Norges eldste

De nye biblioteksmidlene gjør også at biblioteket på Schaus plass på Grünerløkka kan oppgraderes.

- Deichmanske på Grünerløkka er Norges eldste bibliotekbygg. Det er et ærverdig bygg som mange har et forhold til, og som mange besøker - i likhet med Tøyen har Deichmanske på Grünerløkka over 200.000 besøk årlig. Jeg er glad for at byrådet nå lar oss gå grundig til verks med å oppgradere bygget, istedenfor å se etter billigere lokaler, sier Kristin Danielsen.

- Nå håper jeg at biblioteksatsingen i Oslo kan gi smitteeffekt utover i landet. Siden jeg startet som biblioteksjef i Oslo for et halvt år siden, har jeg sett at dette er et utarmet system, samtidig som det er det mest populære kulturtilbudet vi har.

Les mer om bibliotekkampen:

Styrkes med 52 mill

Hallstein Bjercke, byråd for kultur og næring, bekrefter at bibliotekene i Oslo skal styrkes med 52 millioner kroner i driftsmidler fram til 2017, samtidig som 16 millioner går til de lokale bibliotekene de neste fire årene. Bjercke følger med det opp bibliotekmeldingen fra tidligere i år.

- Med denne slår vi fast bibliotekets samfunnsoppdrag også for framtida. Vi følger opp med penger og satsinger, og vi ønsker særlig å styrke de lokale bibliotekene rundt om i byen, sier Bjercke til Dagsavisen.

Likevel ligger det i bibliotekmeldingen at filialene på Bjerke og Nordtvet går en usikker framtid i møte.

- Vi må se filialstrukturen under ett. Vi foreslår å ruste opp filialen på Grünerløkka, og opprette en ny på Økern. Når det skjer, vil avhenge av den videre utviklingen på Økern. Vi foreslår også å avvikle filialene på Bjerke og Nordtvet. Dette er nå ute til høring, og skal så opp i bystyret. Vi avventer behandlingen der. Jeg har sagt at ingen filialer skulle legges ned 2014, og det skjer heller ikke. Vi skulle øke satsingen, og det gjør vi nå, sier Bjercke.

- Allerede i 2014 skal vi ha to filialer med selvbetjent åpningstid. I 2015 skal vi ha på plass ny barnebokfilial på Tøyen og vi skal ha på plass Lesefrø, et prosjekt i Søndre Nordstrand, som nå skal ut i barnehager i hele byen. Og vi skal ruste opp Grünerløkka filial som fyller hundre år i 2015, i tillegg til nytt hovedbibliotek i Bjørvika. Alt dette vil brukerne merke ganske raskt, sier Bjercke.

kultur@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen