Kultur

Joe Cocker er død

Den britiske soul- og rockartisten Joe Cocker (70) er død etter lengre tids sykdom.

Av Bibiana Piene

Det bekreftet hans agent Barrie Marshall mandag kveld. Cocker døde søndag kveld av lungekreft.

– Cocker var unik, og det vil bli umulig å fylle tomrommet etter ham, sier Marshall.

Joe Cocker etablerte den gospelinspirerte soulrocken på 1960- og 70-tallet, sammen med blant andre Delaney & Bonnie og Leon Russell, som et alternativ til datidens prog- og glamrock. Best kjent er han kanskje for coverlåten «With A Little Help From My Friends» av The Beatles, som han framførte live under Woodstock-festivalen i 1969.

– En ekte stjerne

Han begynte sin artistkarriere på puber og klubber i Sheffield i England i 1960-årene før han slo gjennom med sin versjon av Beatles-sangen.

Hans duett med Jennifer Warnes i 1983, «Up Where We Belong» fra filmen «En offiser og en gentleman», vant både Grammy, Golden Globe og Oscar.

– Et stort talent og en ekte stjerne, men en snill og ydmyk mann som elsket å opptre. Alle som så han opptre live, vil aldri glemme ham, sier Marshall.

– Praktslag

Joe Cocker gjestet Norge en rekke ganger, sist gang i juni i fjor, da han opptrådte på Fredriksten festning i Halden. Da var han i praktslag og holdt på i nesten to timer uten stopp, ifølge anmelderne.

Cockers artistkarriere varte i over 40 år, og han sluttet aldri å lage nye låter. Så sent som i fjor toppet han hitlistene i Tyskland. Sin siste konsert holdt han i Hammersmith i London i sommer.

Cocker ble tildelt den britiske imperieordenen (OBE) i 2007. Han etterlater seg kona Pam, som han møtte i 1978 og giftet seg med i 1987. (NTB)

Mer fra Dagsavisen