Kultur

Jobber for ferdig bibliotek i 2018

Den nye direktøren for Kulturbyggene i Bjørvika jobber på spreng for å redde byggingen av nytt hovedbibliotek. Nå åpner hun for ferdigstillelse før 2019.

– Dette er en viktig uke for byggeprosjektet, for det er første gangen vi har en pel festet helt ned til fjell. 290 peler skal festes og det er en stor og krevende jobb, sier direktør for Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby, som nå har fått ansvaret for å drive byggeprosessen i Bjørvika videre.

I dag møtte hun pressen for en statusrapport om prosjektene, som til sammen har en kostnadsramme på rundt 6 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Byrådet frykter budsjettsprekk for nytt Munch-museum

Knusende rapport

For en måned siden kom nyheten om at hovedbiblioteket, dersom man holdt fram med dagens anbuds- og styringsprosess, ville bli en halv milliard kroner dyrere enn Oslo bystyre har vedtatt. Holte Consulting ble innleid til å kvalitetssikre prosessen etter det ble klart at vannlekkasjer og andre problemer ville føre til en forsinkelse i byggingen. Og rapporten fra Holte, som Dagsavisen har skrevet om ved flere anledninger, var knusende.

Manglende kommunikasjon, og dårlig anbudsstrategi har fordyret prosjektet, som opprinnelig skulle vært ferdigstilt neste år. Ny tidsramme ble satt til 2019. Men under festingen av den første pelen i dag vekket Grimsby et håp om tidligere ferdigstillelse.

– Vi arbeider etter å kunne ha biblioteket ferdig i utgangen av 2018, sier hun til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Ledelsen i Bjørvika får strykkarakter

Hedret

I dag ble hjernen bak hovedbiblioteket i Bjørvika, Liv Sæteren, hedret i byggegropa i Bjørvika. Men den tidligere biblioteksjefen la ikke skjul på bekymringen for de massive byggekostnadene.

– Det begynte i 1992, og 23 år senere står vi her, sa tidligere sjefen for Deichmanske bibliotek. En plakett med navnet til Sæteren er festet til den første pelen som skal danne fundamentet for det nye biblioteket. Dette for å hedre Sæterens arbeid for et nytt hovedbibliotek.

LES OGSÅ: Ny prislapp: 3,1 milliard kroner

Kutte kostnader

Selv om Sæteren understreket hvor glad hun er for den store biblioteksatsingen, rettet hun imidlertid en advarende pekefinger mot kulturbyråd Hallstein Bjercke (V), som har bedt Grimsby om å finne mulige kuttiltak for å redusere kostnadssprekken.

– Jeg har en angst for at det er selve bygget som driver kostnadene opp, og ikke innholdet. Angsten er for at det innholdsmessige må vike plass, sa hun i sin takketale.

Mer fra Dagsavisen