Kultur

– Jeg vil ikke bare være enda en mann som sier at dette er fælt

#Metoo har rystet det amerikanske komikermiljøet. Komiker Jim Gaffigan ville først ikke kommentere Louis C.K.-trakasseringen. – Jeg er en som heller bør sitte ned og lytte, sier han til Dagsavisen.

Snøballen startet å rulle med Harvey Weinstein. Deretter kom det flere navn. Kevin Spacey, James Toback, Al Franken og Brett Ratner. Alle beskyldt for seksuell trakassering.

Deretter var det komiker Louis C.K. sin tur. Fem kvinner kom med beskyldninger, blant dem komikerduoen Dana Min Goodman og Julia Wolov. De fortalte New York Times om en episode i 2002, i Aspen. Etter showet deres inviterte Louis C.K. dem til hotellrommet sitt for en drink. Innen få minutter skal han ha spurt om han kunne ta frem penisen sin, noe kvinnene trodde var en spøk. Ifølge kvinnene tok det ikke lang tid før han var naken. Nå er premieren på hans nye film, «I Love you, Daddy», avlyst og Netflix har lagt samarbeidet på is.

Den amerikanske komikeren Jim Gaffigan kommer til Folketeateret i Oslo 18. januar. Han er særlig kjent for sine show med hverdagsbetraktninger om barn, overvekt, latskap og mat og har  fått tilnavnet «the King of clean comedy og bruker ikke banneord i sine show.

Han er blant dem som snakker om overgrep, men også han har ventet med å si noe offentlig.

– Det er forferdelig. Før han innrømmet, kommenterte jeg ikke disse hendelsene. Ikke av lojalitet til Louis C.K., men fordi jeg da mente det den gangen kun var rykter, sier Gaffigan til Dagsavisen.

Historiene om Louis C.K. har versert i komikermiljøet i New York i årevis. Men få har snakket om dem. Enten har de blitt avfeid, som da komiker Aziz Ansari nektet å snakke om dem under et intervju, angivelig fordi de har samme management, eller de er behandlet som løse rykter og påstander.

Stille

Gaffigan er enig i at komikere har vært stille om Louis C.K..

– Slike overtramp er skrekkelige og selvsagt ikke noe jeg er stille om. Men jeg vil heller ikke bare være enda en mann som sier at dette er fælt. Det kan høres og virke noe opportunistisk, ikke sant, spør Gaffigan.

Mange tar nå til orde og står opp mot Louis C.K.. Samtidig får stadig flere komikere kritikk for å ha tiet om historiene som har gått i komikermiljøet. Det går allerede mange rykter blant amerikanske komikere.

Påstander

Gaffigan ville ikke bringe til torgs udokumenterte påstander. Han er klar på at det er lett å trå feil i en slik samtale og samtidig såre noen. Dessuten er han en streit mann. Hvit sådan. I USA er det i seg selv en maktfaktor.

– Det er ganske skremmende det hele, men jeg føler det er en slags erkjennelse og plassering av skyld hos overgriperen, på gang. Selv som en streit fyr som ikke har blitt utsatt for slike grusomme ting, vet jeg jo at dette er forferdelig, sier Gaffigan.

Gaffigan nøler med ordene, han vil ikke tråkke feil. Men det skinner igjennom at han mener det er enkelte som har benytte anledningen til selv å synes i media. Det være seg kolleger, skuespillere og politikere.

Dessuten er det å slå opp åpne dører. Det er enkelt å fordømme seksuelle overgrep. Det er lett å fordømme overgripere. Han savner noe nytt i det offentlige ordskiftet.

– Men hvis jeg bidro til samtalen. Og tok den videre, det ville vært noe annet. Jeg mener at jeg er en som heller bør sitte ned og lytte, og ikke framstå opportunistisk, sier Gaffigan.

Les også: – Donald Trump er en «pussy»

Samtale

Louis C.K. har vært samtaletema blant komikere en tid nå. Dette bekrefter også Gaffigan.

– Ja, det har vært tema og en pågående diskusjon. Dessuten er jo mange av våre kolleger kvinner. Det snakkes om disse historiene. Det er en følelse av sjokk i miljøet og du ønsker jo å være støttende, men på et vis der du ikke framstår som om du meler din egen kake, forklarer Gaffigan.

Han har selv hørt noen historier, men han er ikke like ofte på komedieklubber ut over i de sene nattetimer.

– Jeg er mye på turné og henger ikke så mye på komiklubber lenger. Dessuten har jeg fem barn, så jeg pleier å gjøre showet mitt og dra hjem, sier Gaffigan.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Venner

Sarah Silverman, en god venn av Louis C.K., var tydelig på at hans handlinger er forferdelige. Jeg kan fortelle om hvor god venn og far han er, men det er fullstendig irrelevant er det ikke, sa Silverman under sitt TV-show «I Love You America». Hun innrømmet

Hun innrømmer samtidig at hun er splittet i synet. «Jeg elsker Louis. Men Louis utførte disse handlingene. Begge disse påstandene er sanne. Så, jeg spør meg selv, kan du elske noen som gjør fæle ting? Kan du fremdeles elske dem?».

Louis C.K. selv innrømmet handlingene i en uttalelse: «Den hardeste angeren å leve med er vissheten om at jeg har såret andre. Jeg kan knapt fatte omfanget av skadene jeg har påført dem», sa Louis C.K.

Mer fra Dagsavisen