– Vi har erfart at vi har problemer med å få forståelse for hva vårt tema er. Vår agenda er å invitere en løgner og en historieforfalsker til en festival om sannhet. Og konfrontere ham med dette, sier Jesper Holte, styreleder i Norsk Litteraturfestival.

– Vi har ikke tenkt å diskutere om Holocaust fant sted. Dette er en sannhet. David Irving er fengslet for løgn og historieforfalskning, og det er spesielt. Dette ønsker vi belyst i forhold til ytringsfriheten. Men vi har problemer med å få forståelse for dette, og blir misforstått, mener Jesper Holte.

Litteraturfestivalen har utfordret Irving til å snakke om sitt begrep om sannhet, «i lys av sin virksomhet som forfatter av historiske bøker og de mange beskyldninger han i kraft av dette har vært utsatt for».

– Han presenteres på nettsidene som «historiker og forfatter». Nå kalles han for «historieforfalsker og løgner». Dere trapper opp språkbruken?

– Det er en språkbruk som styret står inne for. Presentasjonen på nettet er mer forsiktig og begrenset.

Flere norske forfattere har kritisert invitasjonen til David Irving. Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen truer ifølge NRK med å utebli fra festivalen på Lillehammer neste år, og ber ledelsen trekke tilbake invitasjonen til Irving. Anne B. Ragde sier til NRK at Sigrid Undset ville rotert i sin grav.

Litteraturfestivalen bærer undertittelen «Sigrid Undset-dagene». Representanter for Undsets familie har etter invitasjonen til Irving bedt om å få fjernet Undsets navn fra festivalens undertittel og logo.

– Vi møter et omfattende press. Vi må jo vurdere virkningene av dette, sier Jesper Holte.

– Er det utelukket å trekke tilbake invitasjonen?

– Invitasjonen er ikke trukket tilbake. Vi skal ha et nytt styremøte i løpet av uka, sier styrelederen.

Den omstridte historikeren David Irving tapte i 2000 et injuriesøksmål mot den amerikanske professoren Deborah Lipstadt, som i boka «Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory» hevdet at Irving er en rasist, antisemitt og historieforfalsker som benekter at jødeutryddelsen under andre verdenskrig fant sted.

I 2006 ble Irving dømt til tre års fengsel av en domstol i Østerrike for å ha benektet nazistenes jødeutryddelse. Han slapp ut etter å ha sonet i 13 måneder.

Norsk Litteraturfestival går av stabelen 26. til 31. mai 2009.