Kultur

Inviterer til karaoke ved Tinget

Fra i dag blir det karaoke foran Stortinget. Med en rekke norske artister har Synne Øverland Knudsen laget poplåter med tekst fra partiprogrammene. Hun håper folk skal kunne synge seg fram til rett parti.

Bilde 1 av 2

– Vi står overfor et utrolig viktig valg: Vi skal velge de som skal styre Norge de neste fire årene. Jeg skjønner ikke hvorfor det bare skal være politikere som kan få påvirke utfallet. Da er det naturlig å gå inn og bruke de verktøyene man har, og for oss ble det gjennom musikk – som et forsøk på å åpne opp den politiske sfæren, og forsøke å åpne opp den politiske sfæren, sier Synne Øverland Knudsen, som til daglig er leder for det kunstneriske produksjonshuset Fanfare.

– Så jeg leste partiprogrammene til alle de ni største partiene og trakk jeg ut det jeg mener er essensen i innholdet. Jeg skrev ni tekster, og sendte dem til ni artister, med beskjed om å lage hver sin fengende poplåt. Hvert parti har fått sin låt, forteller Knudsen, som i dag åpner Valgets Karaokebar i Spikersuppa. Der skal baren stå helt fram til stortingsvalget 11. september.

Fra Rødt til Frp

Karaokebaren er arkitekttegnet og blir en del av den politiske markedsplassen i Spikersuppa, sammen med partienes valgboder og NRK og TV2s valgstudioer. Fra fredag skal alle partilåtene være ute på Spotify og iTunes, med spesiallagde videosnutter til hver låt legges ut på YouTube. Slik kan man bli kjent med låtene før man eventuelt tar mot til seg og prøver seg på en sang i den politiske karaokebaren. Knudsen håper at folk har et åpent sinn, og prøver seg på alle partienes låter – fra Rødt til Frp. Musikken er laget av artistene Sandra Kolstad, Nosizwe, Emile The Duke, Pom Poko, Tord Øverland Knudsen (The Wombats), Marius Drogsås Hagen (Team Me), Sea Change, Marius Ergo og Kyrre Bjørkås.

– Ja, det blir litt sånn: «Syng deg fram til ditt parti!». Jeg tror at når du synger disse låtene, får du en klarere idé om hva partiene står for og hvilket parti du bør stemme på. Kanskje du får en åpenbaring? antyder hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sangpoesi

Knudsen føler seg usikker på hvor mye lest partiprogrammene egentlig er.

– Programmene er ofte uengasjerende, og kan virke fremmedgjørende. Og de er lange, hvert program er gjerne på 80–90 sider. Samtidig er det jo her du finner den egentlige, «harde» politikken. Det jeg har prøvd å gjøre, er å tolke disse programmene for å få fram hva de egentlig ønsker å si – på 3–4 minutter. Kanskje kan man nå flere av de velgerne som ikke føler seg så hjemme i politikkens verden.

– Men fins det i det hele tatt noe sangpoesi å snakke om i et politisk langtidsprogram?

– Det er ikke så mye av det, nei! Men jeg har prøvd å sammenfatte innholdet, og bringe fram det som måtte finnes av poesi.

– Men det fins vel minst en låt der refrenget går sånn: «Alle skal med, alle skal med?»

Knudsen smiler lurt.

– Jeg har lyst til å holde kortene litt tett inntil brystet en stund til. Alle låtene har refrenger, men vi har ikke bare laget overfladiske «heiagjeng-låter», basert på kjappe slagord og enkeltutspill. Vi prøver heller å få fram en essens av hva partiet står for. Bruk stemmen!

Også politikerne er hjertelig velkomne til å komme for å synge i karaokebaren, understreker Knudsen.

– Jada, Jonas Gahr Støre og alle de andre partilederne må bare komme for å synge. Men aller helst vil jeg at flest mulig helt vanlige velgere skal komme bort og prøve seg foran mikrofonen i Spikersuppa. Karaoke er jo veldig demokratisk i seg selv, her er det fritt fram for alle til å bruke den stemmen de har!

Mer fra Dagsavisen