Kultur

Ikke bekymret for sikkerheten

Øyafestivalen vil ikke skjerpe sikkerheten etter bombeangrepet på en festival i Tyskland: – Vi har godt bemannet politi og profesjonelt vakthold.

Bilde 1 av 2

Det sier Jonas Prangerød, presseansvarlig ved Øyafestivalen som går av stabelen i Tøyenparken i Oslo i august.

– Jeg vil ikke si at man er nervøs, men det betyr ikke at man ikke er bevisst på den typen hendelser man har lest om på musikkarrangementer. Men vi føler oss trygge på at vi har noen av de mest erfarne og beste på festivalsikkerhet i Norge i vår sikkerhetsavdeling. I tillegg har vi politi til stede under hver eneste festivaldag.

Frivillige vakter

– Vil dere skjerpe sikkerheten noe mer?

– Vi kommer ikke til å gjøre noen tiltak som publikum merker noen endring i. Og dersom det generelle bildet endrer seg, er dette noe politiet tar tak i og gir oss råd og instrukser om. Det er veldig godt å ha god kontakt med politiet og det er klare avgrensinger på hva som er deres arbeidsoppgaver og våre, når det gjelder sikkerhet.

Mye av arbeidet frivillige vakter har, dreier seg om å sikre trivsel, mens de profesjonelle vaktene står for mer sentrale ting.

– De er under ledelse av profesjonelle vakter hele tida, så vi setter ikke frivillige til oppgaver som det er naturlig at proffe vakter gjør, sier Prangerød.

– Er det ikke ganske lett å smugle inn ting på festival?

– Ja, og vi har en god rutine for å forhindre at ting kan kastes på scenen. Det er jo forbudt å ha med seg kniver, for eksempel.

Kan ikke bortvise folk

– I to situasjoner tidligere har bomber gått av før sikkerhetskontrollen ved Atatürk flyplass utenfor Istanbul, og nå ved inngangen til den tyske festivalen i Ansbach etter at vedkommende ble nektet å slippe inn. Har dere tenkt noe på det å sikre området rundt inngangen?

– Vi har ingen myndighet til å sjekke bagasje eller kroppsvisitere folk som ikke allerede er på vei inn på festivalen. Hvis noen ser noe mistenkelig i nærheten ved et norsk arrangement eller folkesamling, så vil jeg oppfordre folk til å reagere som man ville gjort ellers.

Øyafestivalen har ingen politimyndighet rundt området.

– Vi har ikke den type mulighet til å bortvise folk i området rundt festivalen. Det er politiets oppgave, sier Prangerød.

– Det jeg synes er viktig, er at det er ikke sånn at frivillige eller uerfarne skal stå og ta valg som de synes er ubehagelige. Det er derfor vi er godt bemannet med politi og profesjonelt vakthold.

Mer fra Dagsavisen