Kultur

Ikke bare sin fars datter

– Jeg vet at folk kommer til å si at dette er et drama for kvinner, men jeg er ikke enig i det, sier Zoë Kravitz (28) om den nye HBO-serien «Big Little Lies».

Bilde 1 av 2

LOS ANGELES (Dagsavisen): Til tross for en imponerende karriere som skuespiller, modell og musiker, slipper ikke Zoë Kravitz (28) unna spørsmål om sine berømte foreldre når hun møter pressen. Som datter av Lenny Kravitz og Lisa Bonet er det kanskje ikke så overraskende. – Men jeg mener det vitner om latskap fra journalistenes side, sukker stjernen, som er aktuell med HBO-storsatsingen «Big Little Lies».

– Altså, jeg har ingen problemer med å snakke om dem, men jeg har svart på spørsmål om mamma og pappa utallige ganger nå. Jeg tenker at når journalister skriver om det, så tilfører de ikke nyhetsstrømmen noe nytt. Folk som er nysgjerrige på den biten av livet mitt, kan bare google det. Det finnes drøssevis av artikler om dette på nettet, sier Zoë Kravitz, som virker takknemlig for å kunne gi et lite spark til pressen da vi møter henne på luksushotellet Four Seasons i Beverly Hills.

Et åpent sinn

Hun er der for å snakke om rollen som den bohemske moren Bonnie i det nye HBO-dramaet «Big Little Lies». Serien kretser rundt fem ulike mødre som bor i et rikmannsstrøk i Monterey, California. Bak de velpussede fasadene skjuler det seg mye vondt og vanskelig, som mishandling, kjærlighetsløse ekteskap og den alltid tilstedeværende tvilen om man egentlig er en bra nok mamma.

– Alle disse karakterene er fanget i sitt eget image, men når vi går dypere så viser det seg at de har mange sider som ikke er så åpenbare ved første øyekast. Jeg liker at serien sier noe om viktigheten av å være tolerant og ha et åpent sinn når det kommer til andre mennesker, for vi er generelt sett veldig forutinntatte vesener, mener Kravitz. Hun håper «Big Little Lies», som også har stjerner som Reese Witherspoon og Nicole Kidman på rollelisten, vil fenge begge kjønn.

– Jo da, damer kommer til å elske serien fordi den er ærlig og tar de kvinnelige karakterene på alvor, noe som fremmer et budskap om at kvinners historier er interessante og verdt å se på. Men menn burde også få med seg dette, fordi de kan lære noe om hvordan damer er og hvordan vi tenker, sier hun.

Berømmelse

Kravitz ble født inn i berømmelse for 28 år siden, som datteren til rockemusikeren Lenny Kravitz og «The Cosby Show»-stjernen Lisa Bonet, et av datidens kuleste kjendispar. De skilte seg fem år senere, og Zoë vokste opp både i California, Miami og New York. Hun arvet farens musikalske talenter, og har spilt i band siden hun var 16, men sier det er mest en hobby. I 2009 droppet hun ut av college for å bosette seg i Brooklyn og satse for fullt på en filmkarriere, etter å ha kapret sin første rolle to år tidligere.

– Jeg leter alltid etter karakterer som har få fellestrekk med dem jeg har spilt tidligere, eller historier som er så knallbra at jeg blir takknemlig bare for å få være en del av dem. I starten var det naturlig å diskutere med mamma om hva slags prosjekter jeg burde takke ja til, men nå følger jeg min egen magefølelse. Vi snakker imidlertid ofte om hvor jeg er karrieremessig og karakterene jeg spiller. Vi synes det er gøy å analysere rollefigurene mine ihjel, smiler hun.

Etter å ha medvirket i musikkvideoer til stjerner som Jay-Z og will.i.am., samt fått prøve seg i et knippe indiefilmer, kom gjennombruddet i 2011 med roller i «Californication» og «X-Men». Tre år senere fulgte rollen som Christina i science fiction filmserien «Divergent», som til nå har spilt inn nærmere 800 millioner dollar. Stjernestatusen var sikret, noe Zoë fremdeles synes er litt vanskelig å bli vant til.

Stoppet på gata

– Det føles merkelig å bli stoppet på gata, og jeg blir ekstra flau hvis det skjer mens jeg er sammen med venner. Jeg prøver å bli komfortabel med det, slik at jeg kan være imøtekommende og hyggelig mot dem som tar seg bryet med å si hei. Det er en tilvenningsprosess, og jeg skal innrømme at min reaksjon ofte farges av hva slags humør jeg er i, men jeg forsøker å finne ut av det, sier hun, og legger til at innimellom er det tøft å føle at man er allemannseie.

– Det er noe rart med at folk du ikke kjenner, føler at de kjenner deg. Noe av det enkelte kan få seg til å si på nettet er tidvis både sårende og ubehagelig, men det kan også være interessant å se seg selv gjennom andres øyne. Litt sånn «Åh, er det sånn folk oppfatter meg», det kan føre til at man går litt i seg selv, noe som ikke nødvendigvis bare er negativt. Samtidig er det viktig å huske på at folks inntrykk av deg er basert på et bilde eller et intervju, de kjenner deg egentlig ikke, sier hun.

It-jente

Zoës medfødte «cool» har ført til at hun er blitt en yndet modell, it-jente og moteikon. Hun har vært på coveret av magasiner som Marie Claire, Teen Vouge og Nylon, og får mye skryt for sin eklektiske klesstil av de som har greie på sånt.

– Jeg har alltid elsket mote og synes det er en av verdens fineste kunstformer. Jeg er ingen fashionista og følger ikke trender, men lar meg inspirere av dem. Hvis du kler deg som alle andre, så viser du ikke verden hvem du er, men blir heller en vandrende reklameplakat for noen andres ide om hvordan du bør se ut. For meg er klær en måte å uttrykke personligheten min på, sier Zoë.

En av bestevennene hennes er designeren Alexander Wang, som har utropt henne til sin muse, og 28-åringen har også sikret seg lukrative kontrakter med prestisjetunge merker som Vera Wang, Calvin Klein, Swarowski og YSL Beauty. Ingen kan anklage henne for å stå i skyggen av sine berømte foreldre lenger, og ikke legger de seg så mye opp i hva datteren gjør heller.

– Pappa gir meg ikke spesielt mye råd når det kommer til karriere, men lar meg finne ut av ting selv. Han er mer opptatt av at jeg skal være et godt menneske og jobbe hardt, uansett hva jeg driver med. (NTB)

Mer fra Dagsavisen