Kultur

I år er Nobelkonserten ekstra populær

Den latinamerikanske superstjernen Juanes sørger for rekordoppslutning om Nobelkonserten – fra medier i spansktalende land.

Da Nobelkonsert-arrangørene i forrige slapp nyheten om at Juanes spiller på hyllestkonserten for Colombias fredsprisvinnende president Juan Manuel Santos, kom det øyeblikkelig et skred av akkrediteringssøknader.

Nå kan pressetalsmann for Nobels Fredspriskonsert, Dag Hvaring, bekrefte at det ligger an til presserekord:

– Tidligere år har vi mottatt mellom 80 og 150 søknader om akkreditering til pressekonferanse og konsert. ​ I år har nærmere 400 søkt, sier Hvaring til NTB.
700 millioner lesere

Nyhetsdekningen av at Juanes opptrer på Nobelkonserten nådde over 700 millioner lesere på nett bare den dagen det ble offentliggjort. I tillegg kommer papir, fjernsyn og andre saker, opplyser Hvaring videre.

Den voldsomme interessen fører til kapasitetsproblemer: På pressekonferansen på Nobelinstituttet, der artister og vertskap stiller, er det plass til drøyt hundre journalister.

– På konserten i Telenor Arena har vi betydelig større kapasitet, sier Dag Hvaring, som lokker med at det finnes billetter igjen til begivenheten, som også blir livestrømmet på YouTube.

Gjensyn

Nobels Fredspriskonsert 2016 arrangeres 11. desember, og foruten Juanes stiller selveste Sting, Halsey, Highasakite, Icona Pop og Marcus & Martinus.
Juanes og Halsey sang begge med på låten «Hands», som ble sluppet i juli til inntekt for Orlando-ofrene. Også Sting har han delt scene med før:

Begge var med på å hylle Bruce Springsteen i 2014 under Grammyprisens MusiCares-prisutdeling. Da sang Juanes «Hungry Heart» – med åpnings- og avslutningsdelen på spansk. For colombianskfødte Juanes (44) holder på morsmålet, til tross for at han bor i USA.

– Det er viktig for meg å synge på spansk, fordi det er språket som jeg tenker og føler på, har han uttalt.

Selv fredsaktivist

Juan Esteban Aristizábal Vásquez, som er Juanes fulle navn, vokste opp i beryktede Medellin da det var som mest voldelig på 80- og 90-tallet og narkobaronen Pablo Escobar herjet. I et intervju med AFP kalte Juanes musikken for «sin livbåt».

– Jeg tror musikken reddet meg, fordi jeg kunne tatt en svært forskjellig rute.

Han har vært en fredsaktivist på egenhånd: Juanes kjemper landmineofrenes sak i hjemlandet, og har arrangert flere store konserter under navnet Peace Without Borders – selv om den siste, holdt i 2009 på Cuba, var omstridt.

Han har støttet helhjertet opp om fredsprosessen i hjemlandet, og er derfor «mer enn beæret» over å delta på årets konsert til ære for fødelandets president.

– Å kjempe for at alle mennesker har rett til å leve i fred har lenge vært en hjørnestein i musikken min.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen