Mads Eriksen er kjent for sine lett surrealistiske striper i serien M der han blir godt hjulpet av Madammen i skildringen av en serietegners hverdag. Nå har han tatt turen fra Trondheim for å lansere boka og Dagsavisen møter ham en hektisk formiddag.

– Det har gått fort fra du laget dine første striper til de kommer som bok?

– Ja, det er veldig spennende. Jeg har gitt ut en del album og har hatt stripe i Dagbladet siden 2002. Det er de to første årene som er med i boka, i kronologisk rekkefølge. Jeg har i tillegg tatt med litt ekstramateriale, sier Mads Eriksen. Han vant Dagbladets tegneseriekonkurranse der premien var én måneds trykk i avisen. Det ble to år. Eriksen har også hatt striper i «Pondus»-bladet. Serien M kommer ut i eget månedsblad og trykkes daglig i Dagbladet og Adresseavisen.

Har alltid tegnet

Mads Eriksen fikk sin første serie «Gnom» på trykk i tegneseriebladet Smult og i 2002 vant han debutantprisen på Raptusfestivalen.

– Når startet du å tegne?

– Jeg har aldri sluttet å tegne. Jeg var en ordentlig jævelunge, men foreldrene mine skjønte fort at når de stakk til meg papir og blyant ble jeg ganske rolig, sier Mads Eriksen muntert, og legger til at han er selvlært.

– Jeg leste mye tegneserier som barn, er flasket opp på Donald og belgiske Tintin blant annet. Jeg liker best lengre serier, så det er litt ironisk at jeg skulle begynne å lage striper, sier Eriksen som syns det er vanskelig å liste opp favoritter. Men røper at han er svak for norske undergrunnsserier – og Lars Fiske og Steffen Kværneland.

Inspirerende frue

I tegneserien M får Mads Eriksen av samboeren, omtalt som Madammen. Noen av stripene gir assosiasjoner til Erlend Loes «Tatt av kvinnen» og samspillet mellom hovedpersonene.

– Sier du det? Jeg er veldig glad i bøkene hans. Å lese bøkene til Loe er som å ha en god samtale, sier Mads Eriksen.

– Hvor henter du inspirasjonen fra, til stripe etter stripe?

– Der er jeg heldig, jeg har en hverdag å øse av. Samboeren min kommer med morsomme innspill, hun er stadig en kilde til inspirasjon. Hun har gått fra å være motspiller til medspiller, sier Mads Eriksen. Som snart er klar med et Halloween-spesialnummer der Madammen kommer til orde med «frabefalinger» av skrekkfilmer.

Tegneserieskaperen hadde opprinnelig en plan om at han skulle lage M-serien i fem år, men den planen har allerede røket.

– Da må jeg slutte neste år og det går ikke. Jeg kan ikke slutte nå, jeg skal i hvert fall lage 12 numre neste år, og jeg er spent på hvordan det går videre, sier Mads Eriksen før han haster videre for å signere bøker.