Kultur

– Høyre har fått medie-noia

Høyres medlemmer har mindre tillit til mediene enn både velgere, mediefolk og andre partier. Høyre er smittet av Frps media-paranoia, mener Frank Aarebrot.

I dag legges medieundersøkelsen 2017 fram på Nordiske Mediedager 2017 i Bergen. I årets undersøkelse er partimedlemmer fra Ap, H og KrF spurt om sitt forhold til mediene. Svarene viser at Høyres medlemmer gjennomgående har mindre tillit til mediene enn både publikum generelt og medlemmene i Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti.

– Svarene bør bekymre Høyre-ledelsen mer enn mediene, mener Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han presenterer funnene i Medieundersøkelsen i dag, og deltar i debatt med blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (se sak under) og Ap-nestleder Hadia Tajik.

Les også: Stoler ikke på nyhetene

Fake news

Ett av spørsmålene lyder: «I hvilken grad mener du det forekommer journalistikk i Norge som er basert på usannheter?» 55 prosent av Høyre-medlemmene svarer «i noen grad», 13 prosent «i stor grad». For Ap og KrF er tallene henholdsvis 51/3, og 50/9.

– Det er skremmende at så mange Høyre-medlemmer mener det foregår produksjon av fake news i norske medier, kommenterer Frank Aarebrot.

På spørsmålet «Hvor stor tiltro har du til journalister» svarer 27 prosent av Høyre-medlemmene «nokså liten tiltro», mot 12 prosent av publikum. 45 prosent av Ap-medlemmene svarer at de har «nokså stor tiltro» til journalister, mot 24 prosent for Høyre.

– Velgerne har større tiltro til journalister enn det Høyre-medlemmene her. Ap og KrF er mer på linje med velgerne her. Høyre-medlemmene skiller seg systematisk ut i en rekke spørsmål, kommenterer Aarebrot.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mediefiendtlig

Aarebrot forklarer Høyre-avviket slik:

– Det er åpenbart at Høyre her er påvirket av Fremskrittspartiet, som de regjerer sammen med. Fremskrittspartiet har i en årrekke tatt offerrollen og hevdet at partiet blir forfulgt i mediene. Nå har denne holdningen smittet over på Høyres medlemmer, som beveger seg i mer mediefientlig retning enn Arbeiderpartiet og KrF. Mens KrF har mer å klage over enn Høyre: I undersøkelsen svarer KrF-medlemmene at deres hjertesaker i liten grad kommer fram i mediene – for eksempel familiepolitikk. Likevel har KrF-medlemmene større tillit til mediene enn Høyre-medlemmene. Dette tyder på at Høyre-medlemmene er rammet av høyreside-paranoia overfor media, skapt av høyrepopulister som mener at vi har en manipulativ medievirkelighet. Det er bekymringsfullt at også Høyre-medlemmer begynner å mene dette, kommenterer Aarebrot.

– At Høyres medlemmer beveger seg mot lenger mot høyre i synet på mediene, kan være en fare for både pressestøtten og NRK-lisensen.

Les også: Listhaug føler seg feil fremstilt

Slår tilbake mot Aarebrot

– For bastant, mener kunnskapsministeren.

– Som professor og faglig leder for denne undersøkelsen har Frank Aarebrot et ansvar for å følge god vitenskapelig metode. Han har ikke noe grunnlag i dette materialet for å trekke så bastante konklusjoner. Det er en noe lurvete omgang med tall fra en akademiker. Jeg ser fram til å diskutere dette med Aarebrot i dag, sier Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsminister for Høyre.

Han har selv fått tilgang til resultatene i Medieundersøkelsen foran dagens paneldebatt på Nordiske Mediedager.

– Summen av svarene viser tydelig at Høyres medlemmer har mindre tiltro til mediene enn Ap- og KrF-medlemmer, konstaterer Isaksen.

Venstrevridde

Han forklarer Høyres medie- og journalistskepsis slik:

– En årsak kan være at Høyre sitter i regjering. Det er forståelig at et regjeringsparti får hardere medfart i mediene.

– Jeg tror mange av Høyres medlemmer og tillitsvalgte opplever at mediene lokalt har en slagside, og at det preger deres forhold til journalister. Og i deler av Høyre tror jeg det henger igjen en følelse av at mediene er venstrevridde.

– En hypotese som det går an å diskutere, er at Høyre-medlemmene er blitt mer skeptiske til media etter å ha vært i regjering med Frp. Men det er ingenting åpenbart her. Aarebrot synser med en skråsikkerhet som ikke kler ham, sier Isaksen.

– Treffer ikke

Han er særlig kritisk til punktet om journalistikk basert på usannheter.

Ifølge denne undersøkelsen mener alle parter at det pågår produksjon av «fake news» i norske medier.

– Jeg tror ikke at 54 prosent av Ap-medlemmer eller 68 prosent av Høyre-medlemmer mener at norske redaksjoner bevisst produserer falske nyheter. Jeg tror heller ikke at 27 prosent av norske journalister virkelig mener dette. Jeg tviler på om spørsmålsstillingen her fanger opp det undersøkelsen ønsker å få svar på. Spørsmålet treffer ikke, poengterer Røe-Isaksen.

Medieundersøkelsen

* Hvert år siden 1999 har Nordiske Mediedager gjort en omfattende opinionsundersøkelse blant journalister, redaktører og publikum om mediebruk og tillit mediene.

* I dag presenteres undersøkelsen i en paneldebatt ledet av professor Frank Aarebrot, med Torbjørn Røe Isaksen (H), Hadia Tajik (Ap), Trine Eilertsen (NRK) og Fridtjof Jacobsen (VG).

* I år er også medlemmer av tre politiske partier med i undersøkelsen.

* Den omfatter et representativt utvalg på 800 publikum, 231 redaktører, 653 journalister, og tilsammen 2198 partimedlemmer, fordelt på 798 H, 696 Ap, 704 KrF.

* Deltakerne er stilt 31 spørsmål om mediebruk, mediepolitikk, tillit til mediene og politisk tilhørighet.

* Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse.

* Fremskrittspartiet ble invitert til å delta i undersøkelsen, men takket nei, opplyser Nordiske Mediedager.

* «Det stemmer at vi takket nei til dette. Vi ønsker ikke å åpne opp for å sende undersøkelser til våre medlemmer fra eksterne som ønsker å kartlegge våre medlemmers syn på deres virksomhet» opplyser Frps generalsekretær Fredrik Färber.

Mer fra Dagsavisen