Kultur

– Hollywood står ikke i kø

Allerede før statsbudsjettet er presentert, er norske filmprodusenter misfornøyde med film-incentivordningen.

– Egentlig ønsker jeg ikke se budsjettkroner for incentivordningen i det hele tatt, sier direktør for Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell.

Under lanseringen av filmmeldingen i sommer, avslørte kulturminister Thorhild Widvey at regjeringen skal lansere en incentivordning for film, som betyr at filmskapere skal få tilbake en del av avgiftene de betaler når de lager filmen.

Det vil, ifølge tilhengerne av en slik ordning, både føre til at flere store, internasjonale produksjoner vil legge innspillingene sine til Norge, og det vil hindre trenden med at norske filmskapere flagger ut norske produksjoner til utlandet.

Men hva slags modell regjeringen går inn for, og størrelsen på den, ville ikke Widvey avsløre før statsbudsjettet legges fram førstkommende onsdag.

LES OGSÅ: Europeisk filmmiljø advarer Widvey

Står ikke i kø

Urfjell i Produsentforeningen mener at det at en incentivordning for avgiftsrefusjon finansieres gjennom en fast avsatt sum over statsbudsjettet vil legge sterke begrensninger på hvem som vil ønske å bruke den, fordi den blir for uforutsigbar.

– En incentivordning skal først og fremst være et næringspolitisk virkemiddel som skal støtte opp om kulturnæringer og tilstøtende næringer. Hvis den er rammefinansiert og sloss om budsjettkroner, så vil den ikke ha den virkningen den bør ha. De store, internasjonale produksjonene vi prøver å tiltrekke oss må være sikre på at de får refundert noen av pengene de har brukt, sier han, og legger til:

– Vi kan ikke forvente at Hollywood stiller seg i kø for å få en sjans til å få norske budsjettmidler fra år til år.

LES OGSÅ: Krangler om Hollywood-lokkemat

Refusjonssats

Når det først har kommet signaler om at incentivordningen faller inn under kulturposten på statsbudsjettet, og mest sannsynlig vil få en økonomisk ramme, mener filmkommisjonær i Vestnorsk Filmsenter, Sigmund Holm, at regjeringen må legge flere titalls millioner på bordet for å få ønsket effekt.

– Rammen kommer til å være avhengig av hvilken refusjonssats som kommer. Det eneste Widvey har sagt er at den skal ligge på et europeisk nivå, som ligger på mellom 20 og 30 prosent. Vi håper selvfølgelig på en ordning som man har i Frankrike, med 30 prosent. For å forsvare ambisjonene til ordningen må tallet ligger i det øvre sjiktet av tosifret antall millioner. På Island bruker man omtrent 40 millioner i året, sier Holm.

– Og selv om det er knyttet stor spenning til statsbudsjettet, tror jeg vi vil få flere svar når man kommer i gang med prosessen rundt retningslinjer og forskrift, sier Holm.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Hollywood i Norge

En rekke land har fra før incentivordninger for film, og blant andre land som Irland og Island har i årevis tiltrukket seg store utenlandske filmproduksjoner.Ingen av landene har noen ramme for hvor mye penger som kan gå med på en incentivordning i året.

Selv om Widvey skulle presentere en offensiv incentivordning sier både Urfjell og Holm at det vil ta tid å bygge seg opp et godt rykte som filmland.

LES OGSÅ: Ber kulturministeren se til Island

Mer fra Dagsavisen