Kultur

Historisk Emmy for svarte serieskapere

Og kvinnedrevne serier fikk elleve Emmys.

Bilde 1 av 2

Den 69. Emmy-utdelingen, som gikk av stabelen i Los Angeles natt til mandag norsk tid, ble et historisk gjennombrudd for afroamerikanske filmskapere.

Les også: – Jeg burde vel si «endelig, her er Emmyen din, herr president»

Første afroamerikaner

Donald Glover vant priser både for regi og for mannlig hovedrolle for TV-serien «Atlanta». Han ble med det den første afroamerikaneren som vant regiprisen for en komiserie.

Lena Waithe ble også historisk, da hun som første afroamerikanske kvinnen som vant en pris for manus i en komiserie, for serien «Master of None». Hun er åpent lesbisk, og holdt en sterk takketale der hun blant annet takket «LGBTQIA-familien sin», altså alle skeive.

– Jeg elsker dere og jeg ser hver og en av dere. Det som gjør oss annerledes, det er superkreftene våre – hver dag når du går ut døra og tar på liksomkappen din og erobrer verden. For verden ville ikke vært så vakker om ikke du var i den, sa hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Prisdryss til «Handmaid»

Vinneren av beste regi av dramaserie er også kvinne. Reed Morano vant for «The Handmaid’s Tale» basert på Margaret Atwoods bok. Elizabeth Moss fikk prisen for beste hovedrolle, og Ann Dowde prisen for beste birolle i samme serie, som også fikk Emmy for beste manus.

«The Handmaid’s Tale» er en dystopisk serie som viser hva som kan skje om man tar bort kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Filmbransjen lot ikke anledningen til å kritisere president Donald Trump i taler og vitser. Også fordi han opphevet DACA-programmet, eller Deferred Action for Childhood Arrivals, i forrige uke, noe som har utløst en protestbølge over hele USA.

Miniserien «Big Little Lies» fikk også fem priser, for beste miniserie, beste regi ved Jean-Marc Vallée. Nicole Kidman, Laura Dern og Aleksander Skarsgård fikk priser for henholdsvis hovedrolle og biroller.

Julia Louis-Dreyfus vant for sjette gang prisen for beste skuespiller i en komiserie for sin rolle som ekspresident Selena Meyer i den politiske parodiserien «Veep». Hun er nå en av de som har vunnet flest Emmyer.

Les også: The Handmaid's Tale vant beste dramaserie på politisk ladet Emmy-utdeling

Mer fra Dagsavisen