Kultur

Hemmelighetskremmeren

Verdens vanligste hemmelighet er lengselen etter å aksepteres som den man er. Det vet mannen som har mottatt over en million hemmelige postkort.

Bilde 1 av 4

– På en måte fins det like mange grunner til hemmeligheter som det fins hemmeligheter. Men aller vanligst er en slags misforståelse. Den handler om at man går rundt og tror at «om jeg forteller dette, avslører jeg hvor mislykka og rar jeg egentlig er, og hvor lite jeg fortjener andres anerkjennelse og kjærlighet». Noe som ikke stemmer. De som samler mot nok til å dele hemmeligheten sin, oppdager at det gjør godt. Hemmeligheten var ingen mur likevel, men en bru til et annet menneske, sier Frank Warren til Dagsavisen.

Reklamefri tillit

Warren er mannen bak verdens mest populære reklamefrie blogg, www.postsecret.com. Det er et sted hvor mennesker fra hele verden sender vanlige, ofte egendesignede, postkort av papir – med en hemmelighet. Hemmelighetene er av alle slag, fra de morsomme («jeg gir frekke kunder dekaf kaffe» skriblet over et kaffebeger fra Starbucks), til de eksistensielle, alvorlige eller kanskje bare flaue («jeg planlegger mitt eget selvmord», eller «jeg ligger med min beste venns kone»).

Siden starten i 2004 har postsecret-bloggen fått nærmere 738 millioner besøk, og Frank Warren har mottatt over en million postkort.

– Fraværet av reklame er viktig. Jeg vil ikke utnytte andres hemmeligheter for penger. Jeg tror det bygger tillit og nærhet. Folk forstår at hemmelighetene deres er i trygge hender på postsecret.com, sier Warren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Unødvendig Hiv-frykt

I dag besøker han Litteraturhuset i Oslo, for å holde innledning om hemmelighet, åpenhet og fortielse i anledning Hiv Norges markering av Verdens Aidsdag, som er 1. desember.

– Jeg har nettopp fått høre at de i Norge som vet minst om Hiv og Aids, er de under tretti år. På grunn av manglende kunnskap, oppstår frykt, og stigmatisering av Hiv/Aids-syke. Stigmaet fører igjen til at folk lar være å teste seg, og beskytte seg, noe som igjen øker sjansen både for å få og spre sykdommen, en sykdom som i dag vil kunne ha minimal påvirkning på livet. Ofte slipper man unna med en pille om dagen. Det er ironisk at fellesskapets stigmatisering av en sykdom er det som får den til å spre seg enda mer, sier Warren.

Usosiale medier

Selv om Frank Warren er opptatt av åpenhet, og av at deling skaper fellesskap, har han mange forbehold:

– Jeg er ingen talsperson for ukritisk å fortelle alle hemmelighetene du måtte ha. Ofte har vi hemmeligheter av gode og edle grunner. Jeg er gift, og har lært at jeg ikke alltid trenger fortelle alt til kona mi. For forholdets skyld, sier han.

Mye av det som framstår som deling i sosiale medier kan også være problematisk, mener Warren:

– Problemet med Facebook, Twitter, Instagram, sosiale medier, er at mange deler feil ting. For å bruke et bilde, så deler de nye antrekk. Altså overflate. Fasade. Hos postsecret deler folk hvordan de ser ut uten klær, fremdeles billedlig talt. De viser fram hvem de egentlig er. Bak fasaden. Anonymiteten gjør det mulig, også for dem som ikke kunne delt samme hemmelighet under fullt navn eller fast nick i sosiale medier. Men vi er fremdeles i slike mediers spede barndom. De kommer til å bli bedre. Og verre, sier han.

LES OGSÅ: Hemmelighetskremmerier

Tiss i dusjen

Hemmelighetene er både like og ulike verden over.

– Den aller vanligste hemmeligheten jeg får, utenom «jeg tisser i dusjen», er variasjoner over temaet «jeg ønsker å finne et fellesskap hvor jeg kan være fullt og helt den jeg egentlig er, hvor jeg kan vise mitt sanne selv». Det kommer flere dusin postkort av den typen, hver uke, sier Warren.

Det ironiske er at om flere turde å vise fram hvem de faktisk var, om de delte hemmeligheten, ville det vært lettere å bygge slike fellesskap.

– Jeg kaller hemmeligheter «nærhetens valuta». Å fortelle en hemmelighet er en måte å bygge et tettere forhold, å fortelle noe viktig om hvem man er. Det kan gjøre vondt der og da, men gjør nesten alltid godt i det lange løp. Hemmelighetens kraft samler mennesker, sier Warren.

Mer fra Dagsavisen