Verden

Harvey Weinstein kastet ut av Oscar-akademiet

«Tiden da man overser og gjør seg skammelig medskyldig i seksuell trakassering i vår bransje, er over. Denne typen oppførsel har ingen plass i dagens samfunn» melder det amerikanske filmakademiet.

Det amerikanske filmakademiet har på et ekstraordinært styremøte fratatt Hollywood-produsenten Harvey Weinstein (65) hans medlemskap i akademiet. Årsaken til at den mektige filmprodusenten fjernes fra Oscar-akademiet, er beskyldningene mot Weinstein om voldtekt og andre seksuelle overgrep.Weinstein levnes ikke mye ære av akademiets styre på 54 medlemmer, som skriver i en pressemelding at langt flere enn det nødvendige flertallet på to tredeler, stilte seg bak avgjørelsen om å sparke han.

«Akademiet møttes i dag for å diskutere beskyldningene mot Harvey Weinstein, og har med god margin over det nødvendige to-tredjedels flertallet stemt for å utvise han fra Akademiet. Vi gjør ikke dette bare for å atskille oss fra noen som ikke lenger har respekt blant sine kolleger. Men også for å sende et signal om at tiden da man overser og gjør seg skammelig medskyldig i seksuell trakassering i vår bransje, er over. Denne typen oppførsel har ingen plass i dagens samfunn. Akademiets styre vil derfor fortsette å arbeide for å opprettholde en etisk standard for oppførsel som alle akademiets medlemmer forventes å følge» het det i sin helhet i pressemeldingen, i følge nettstedet Variety.

Anklagene

Weinsteins oppførsel har ikke vært noen spesielt godt skjult hemmelighet i den amerikanske filmbyen. Det amerikanske nettstedet TMZ la nettopp ut en video fra 2005 der Courtney Love ble spurt om hun hadde noe råd til unge jenter som flyttet til Hollywood. Og Love svarte:

- Ja, nå blir jeg vel saksøkt, men....om Harvey Weinstein inviterer deg på privatfest på Four Seasons - ikke gå.

En lang rekke kvinner har den siste uken stått fram med anklager mot Weinstein. Blant dem er kjente skuespillere som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow. Men 65-åringen avviser selv alt. Reaksjonene har spredd seg som en farsott og skuespillere som Matt Damon og Ben Affleck har reagert med vantro og avsky over det som har kommet fram. Også tidligere president Barack Obama sier han og kona Michelle vemmes av det filmprodusenten anklages for.

Les også: Tafsing til høyre og tafsing til venstre

Sparket

Weinstein fikk for en uke siden sparken i filmselskapet han eier sammen med broren Bob Weinstein. Lørdag sto broren fram i et intervju med The Hollywood Reporter hvor han sier han visste at broren var en bedrager, men at han selv var intetanende om hans «syke og fordervede» oppførsel.

– Personlig trodde jeg at han kun var ute og gjennomgående bedro sin kone. Det var ikke engang slik at han hadde en elskerinne. Det var den ene etter den andre, sa Bob Weinstein, og la til at han aldri hadde visst om anklagene som The New York Times publiserte torsdag forrige uke.

Medlemskap

Ifølge nyhetsbyrået AP er ikke det bare det amerikanske filmakademiet som har reagert. Producers Guild of America, en av USAs ledende filmindustriorganisasjoner, vurderer også Weinsteins medlemskap, ifølge kilder.

I tillegg til å vinne den prestisjetunge Oscar-statuetten, har Weinstein-brødrenes produksjoner vunnet den britiske BAFTA-prisen og vært nominert til Emmy et titall ganger. Harvey Weinstein har også blitt utvist fra britiske BAFTA.

I følge Variety reagerte akademiet mye raskere enn vanlig, men hevder også at det åpner for spørsmål om andre medlemmer, som Roman Polanski og Bill Cosby, hvis oppførsel har vært like problematisk som Weinsteins.

Mer fra Dagsavisen