Kultur

– Hårreisende

Selv paven kritiserer våpenindustrien, mens Laila Gustavsen (Ap) er stolt – ubehagelig, synes Martin Hagfors.

– Hver eneste gang må vi ta denne debatten helt fra bunnen av: Et stipend fra Kulturrådet er ikke det samme som sponsing fra bedrifter. Dette er en hårreisende mangel på kunnskap fra en stortingsrepresentant, sier artist Martin Hagfors, en av initiativtakerne for aksjonen «Stopp oljesponsingen av norsk kulturliv». Han reagerer sterkt på uttalelsene fra Laila Gustavsen (Ap) i Dagsavisen lørdag.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Etikk

Kongsberg Jazzfestival har den siste tida fått kritikk for sin sponsoravtale med våpenprodusenten Kongsberg Gruppen. Laila Gustavsen, vararepresentant for Ap fra Buskerud, er stolt av at Kongsberg Gruppen sponser jazzfestivalen, uttalte hun til Dagsavisen lørdag. «Det er de samme pengene om de kommer fra en våpenprodusent eller gjennom Kulturrådet», mener Gustavsen.

– Paven har nå uttalt at man ikke kan kalle seg kristen om man investerer i våpenindustri. Det gjør det enda mer ubehagelig at en norsk stortingsrepresentant er stolt av norsk våpenindustri, og mener norske artister bør være likeglad om støtte kommer fra kulturrådet eller Kongsberg Gruppen. Jeg lurer på hva Laila Gustavsen mener om at oljefondet har eget etikkråd. Skal ikke etikk være et tema i norsk kulturliv? undrer Hagfors.

– Jeg synes også det er svært rart å høre Gustavsen si at «Kongsberg Gruppen har ikke noe å skjule», når de er under etterforskning for korrupsjon i Romania. En stortingsrepresentant skal opptre uavhengig, Gustavsen høres ut som hun sitter i ledelsen til Kongsberg Gruppen.

Les også: Ber jazzfestival ta våpendebatt

Opptrer

Hagfors har selv opptrådt på Kongsberg Jazzfestival flere ganger, og på konsertstedet Energimølla i Kongsberg, som også mottar sponsormidler fra Kongsberg Gruppen.

– Jeg synes det er svært problematisk at Kongsberg Gruppen og oljeteknologi-konsernet FMC er de største sponsorene for Kongsberg Jazzfestival. Noen artister nekter å opptre på Kongsberg Jazzfestival på grunn av våpensponsoren. Jeg har valgt å opptre tidligere år, og samtidig fremme kritikk av festivalenes sponsorer. Det kan ikke være sånn at sponsoravtaler skal gi artister munnkurv, mener Hagfors.

– Jeg synes Kongsberg Jazzfestival ødelegger for seg selv når de har Kongsberg Gruppen som sponsor. Jeg synes det er rart at festivalen ikke har et mer bevisst forhold til dette.

Kan svekke omdømmet

Våpensponsoren kan svekke jazzfestivalens omdømme, mener BI-professor Anne Britt Gran.

«I alle sponsorater er såkalt image-match og naturlig kobling viktig. Partene bør dele kjerneverdier og ha noenlunde samme image i offentligheten. Hvis avstanden mellom sponsor og sponsorobjekt blir for stor, eller motstridende, vil det gå ut over sponsoratets legitimitet. Det vil kunne svekke kulturaktørens omdømme».

Dette skriver Anne Britt Gran, professor i kulturforståelse ved BI, i en kommentar til Dagsavisen.

«Tradisjonelt er ikke kulturlivet og en våpenaktør en slik naturlig kobling, så disse reaksjonene er ikke overraskende. Det betyr ikke at sponsoratet er umulig, men det betyr at det blir utfordrende».

«Selv mener jeg det er forskjell på om pengene kommer fra en offentlig aktør som Kulturrådet, der kvalitetskriterier rår, og en privat aktør som benytter sponsoratet til egne markedsføringsformål. Kriteriene for å få penger er forskjellig, og hva som skal ytes for dem, er forskjellig».

Mer fra Dagsavisen