Kultur

Han tenker utenfor ruta

Lesere over hele verden kjenner seg igjen i tegneserien om en bedrift der alt som produseres er tomme ord. Slik er det nye arbeidslivet, mener serieskaperen.

Bilde 1 av 5

– Da jeg startet serien, utsatte jeg å la leseren få vite hva dette firmaet driver med. Så etter en tid skjønte jeg at vi ikke har noe behov for å vite det. Det blir et poeng i seg selv at ingen vet det, sier Børge Lund.

I morgen åpner han stor «Lunch»-utstilling på Grafill i Oslo. Med «Lunch» har han skapt en av Norges største tegneseriesuksesser de siste årene. Den går daglig i aviser og blader verden over, og stripene henger over tusenvis av kontorpulter.

Det månedlige seriebladet «Lunch» er blitt en suksess med over 35.000 i opplag og økende kurve i et ellers dalende marked. Den nyeste utgaven av «Lunch» er et spesialnummer om finanslivet. Og finansmogul Johan H. Andresen jr. har allerede påpekt den mistenkelige likheten mellom han selv og «Anders H. Johansen jr» i serien: Lund bekrefter likheten:

– Det er en sekvens på 12 striper med Johan H. Andresen. Og det er satire, ikke nødvendigvis hyllest.

Den lett gjenkjennelige «Johansen jr» kommer til seriens fiktive firma på jobbintervju til stillingen som finansdirektør, og på kort tid svindler seriens hovedpersonen Kjell så han han sitter igjen blakk i bare underbuksa.

– Målet med serien er å speile virkeligheten. Og når jeg da toucher innom virkeligheten i form av virkelige personer, gjør det serien ekstra relevant, sier Børge Lund.

Les også: Hun vant «årets tegneserie»

Ikke kynisme

«Lunch» skildrer livet på en kontorarbeidsplass, med evige omstruktureringer, medarbeidersamtaler, strategimøter; task force-samlinger, teambuilding og benchmarking. At dette treffer lesere verden over, sier noe om det nye arbeidslivet, mener serieskaperen:

– Jeg får svært mange tilbakemeldinger på at folk kjenner seg igjen. Det er viktig for meg. Folk starter dagen med en kopp kaffe og en stripe «Lunch». Det fungerer som en oppkvikkende shot espresso, eller kanskje som et klapp på skulderen, noen som skjønner hvordan du har det. Jeg holder meg unna ren kynisme. Det skal ikke være en vond serie.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Alle driver med ingenting

– Vil man lære noe om det norske arbeidslivet på 2010-tallet, kan man heller lese «Lunch» enn allslags rapporter, mener redaktør Tonje Tornes i Egmont, som utgir serien i blad- og bokform. Serieskaperen selv er enig i at «Lunch» kan leses som moderne arbeiderlitteratur.

– Kontormedarbeideren er den nye produksjonsarbeideren, sier Lund.

– Folk kjenner seg igjen uansett hvor de jobber – om det er privat sektor, offentlig sektor, bank eller IT, finans eller skole.

– Det sier noe en universell bevegelse der arbeidet mer og mer fjerner seg fra det konkrete, over mot generelle begreper som overlapper hverandre på tvers av bransjer. Alle leverer et produkt. Det er en utbredt manglende evne til å kalle en spade for en spade.

Les også: Tegnehanne reiser på ferie

Kontorarbeid

Han er selv utdannet industridesigner, og har over et tiårs arbeidserfaring fra kontorbedrifter før han startet serien. Disse erfaringene bruker han fortsatt når han lager sine daglige seriestriper.

– Det hender jeg får mailer fra gamle kolleger når de opplever noe som føles som en «Lunch»-stripe. Da tipser de meg.

Les også: Serie-Peer

Mer fra Dagsavisen