Kultur

Høyre med på NRK-forlik

Stortingsflertallet går inn for at regjeringen må vurdere om NRK-lisensen skal gjøres om til en skatt per person, og at NRK skal få «styringssignaler» hvert fjerde år.

Regjeringen må utrede framtidig finansiering av NRK innen utgangen av 2016, og de må vurdere en TV-skatt på inntekt med ulike innslagspunkter, slik allmennkringkasteren YLE finansieres i Finland, erfarer Dagsavisen. 

I Menons utredning om alternativ finansiering av NRK, står følgende om den finske modellen: 

"Fra og med 2013 gikk Finland over til finansiering av rikskringkasteren via inntektsskatten. Provenyet fra den såkalte YLE-skatten går direkte til statskassen, hvor det derfra overføres et gitt beløp til Statens TV- og radiofond. Fondet er ikke en del av statsbudsjettet.42 Dette kan dermed karakteriseres som en form for øremerket medieskatt."

Forutsigbarhet

Dessuten må regjeringen sikre mer forutsigbarhet for NRK, trolig gjennom å gi styringssignaler hvert fjerde år, og sørge for kompensering av lønns- og prisvekst. 

Alle stortingspartiene, bortsett fra Frp, har blitt enige om et forlik om stortingsmeldingen «Open og opplyst», om allmennkringkasternes framtid, og resultatet legges fram på en pressekonferanse i dag. 

LES OGSÅ: Opposisjonen samler seg om å stoppe NRK-kutt i framtida

Forhandlinger til siste slutt

Dagsavisen har skrevet om de tøffe forhandlingene som har pågått i Stortinget, der Høyre har vært slitt mellom regjeringspartner Frp, som har stått utenfor forhandlingene, og opposisjonen som har ønsket et bredt forlik. 
Høyre valgte til slutt å bli med de andre partiene, etter det Dagsavisen forstår. 

TV 2 og statsstøtte

 Flere medieaktører har vært kritiske til ryktene som har gått om at flertallet har villet gi TV 2 statsstøtte, men formuleringen stortingsflertallet har landet på, tar ikke direkte til orde for dette. 

Sport

Flertallet vil dessuten at regjeringen skal levere en sak til Stortinget om sportsrettigheter. Stadig dyrere rettigheter, og viktige sportsbegivenheter på betal-TV må regjeringen se på. Målet er at de viktige begivenhetene skal være tilgjengelige for folk på en åpen kanal. 

Mer fra Dagsavisen