Kultur

Gruer seg til to 22. juli-rettssaker

I januar kommer en ny Breivik-rettssak. I april blir det rettssak om minnesmerket etter 22. juli. De pårørende legger ikke skjul på at våren 2017 kan bli tøff.

Bilde 1 av 2

– To rettssaker på kort tid, som begge handler om 22. juli: Det er klart det vil bli en belastning for oss, det sier seg sjøl, sier leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland. Hun mistet sin datter Synne under massakren på Utøya 22. juli 2011.

Les også: Regjeringen tilbyr å forkaste 22. juli-minnesmerke

«Lindre smerten»

Røyneland og styret i den nasjonale støttegruppen er blitt enige om en felles uttalelse etter at det nylig ble kjent at det går mot rettssak mellom staten og 24 berørte naboer i Utstranda Vel, som ikke godtar at minnesmerket «Memory Wound» skal plasseres på Sørbråten, der de bor. De har avslått tilbud om forlik, og sier i sitt prosesskrift til Ringerike tingrett at de heller ikke vil ha et annet minnesmerke der, noe regjeringen har foreslått.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli sier de gjerne vil ha et slikt minnesmerke på Sørbråten, men slår fast i sin nye uttalelse at arbeidet med å få på plass de nasjonale minnestedene, både utforming og lokalisering skal være regjeringens ansvar. «Dette skal være minnesteder for hele folket. Det er ikke opp til Støttegruppen eller andre berørte grupper verken å utforme dem, eller bestemme hvor de skal ligge», skriver de.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Aldri mer»

«Vi er opptatt av å lindre smerten hos dem som ennå sliter med å bearbeide det forferdelige som rammet den 22. juli. Samtidig skal vi aldri glemme det grusomme som traff oss, og at så mange mistet muligheten til å leve sine liv og ble frarøvet sin fremtid. Noe av det fineste vi tok med oss inn i den krevende tida i etterkant av rosetogene, var samholdet og at alle nordmenn sto sammen som ett folk», skriver de videre, og slår fast:

«Vi trenger de nasjonale minnestedene. Det er sterkt beklagelig at saken kan ende i retten, men vi må være realistiske og la rettssystemet avgjøre denne fastlåste sakens utfall».

Les også: Naboene avviser kompromiss om Utøya-minne

Mediedebatt

– Vi er mange berørte i denne støttegruppen, og man kan aldri forvente at man er enige i alt, men denne uttalelsen står vi i styret sammen om.

– Denne saken har blitt så vanskelig, og så får vi også denne rettssaken i januar. Selvfølgelig blir det en tilleggsbelastning, sier Røyneland til Dagsavisen.

Hun og gruppen er kjent med at våren 2017 innledes på nyåret med nok en rettssak med den terrordømte Anders Behring Breivik i hovedrollen. Breivik vant fram da han saksøkte staten for å ha brutt menneskerettighetene under hans soning. Staten anket saken, og det er satt av seks rettsdager i perioden fra 10. til 18. januar 2017. Rettssaken vil pågå i Skien fengsel. Sist Breivik stilte i rettssalen, i mars i år, ble han hyppig referert i pressen. I ettertid oppsto en mediedebatt om pressen lagde for mye sirkus i sin dekning av rettssaken.

Etter rettssaken i januar kommer etter planen rettssaken mellom staten og Utstranda Vel om minnesmerket «Memory Wound». Det er satt av tre uker til saken. Tingrettsdommeren understreket at partene har en frist på tre uker der de kan forhandle fram en utenomrettslig løsning på konflikten rundt minnestedet etter 22. juli-massakren, men av prosesskrivet til Ringerike tingrett går det fram at dette ikke er aktuelt – ikke så lenge staten og regjeringen fastholder at minnesmerket skal ligge på utstranda Sørbråten. bearbeidet det vi opplevde.

Les også: «Utøya kommer til å være der»

«Har det også vondt»

– Vi skulle gjerne unngått en rettssak, vi også. Og jeg håper alle forstår at vi overhodet ikke er imot et nasjonalt minnesmerke for det som skjedde 22. juli. Vi er heller ikke imot at et minnesmerke plasseres her i Hole kommune, forsikrer Maria Holtane-Berge, på vegne av naboene i Utstranda Vel.

– Men vi er imot at det plasseres midt i vårt boligområde på Utstranda. Vi orker ikke bo midt i et minnesmerke. Vi trenger også ro til å bearbeide traumene etter 22. juli. Mange av oss føler oss direkte berørte selv, og den nasjonale støttegruppen er jo egentlig vår, den også. Vi var med på å redde liv 22. juli, og så mye vi aldri vil glemme, sier Holtane-Berge, som kan forstå at Den nasjonale støttegruppen gruer seg til rettssaken i april.

– Men den blir en belastning også for oss. Vi har det også vondt med denne saken, men vi mener alt dette kunne vært unngått om vi hadde blitt tatt med på råd fra første dag Men vi har blitt overkjørt og ignorert hele veien, sier Holtane-Berge til Dagsavisen.

Les også: Utøya-mor møtte arbeidsministeren

Mer fra Dagsavisen