Kultur

Frykter kutt i teatrene neste år

Forhandlingene har strandet, og kultursektoren kan ende opp uten noen løsning på pensjonskrisen. Nå frykter skuespillere kutt neste år.

Enige om å være uenige, er konklusjonen etter at partene i kultursektoren har forsøkt å forhandle fram en ny pensjonsordning for ansatte i teatre, opera og orkestre. Etter år med en eksplosiv vekst i pensjonskostnader har regjeringen bedt sektoren om å finne en annen løsning enn de ytelsesbaserte pensjonsordningene som går hardt utover økonomien til kulturinstitusjonene. Men når teatrene skal legge budsjetter for neste år vil de trolig måtte legge inn betydelige kutt, for det er ingenting som tyder på at de ansatte og arbeidsgiverne blir enige i år.

– Vi har lagt fram et forslag som vi mener faktisk svarer på de utfordringene som institusjonene har, sier forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Hauk Heyerdahl.

LES OGSÅ: Kan halvere antall forestillinger

Færre forestillinger

Som Dagsavisen skrev i forrige uke har både Nationaltheatret og Den Norske Opera & Ballett varslet kutt neste år dersom det ikke kommer noen endring i dagens pensjonsordning.

Operaen har i sin budsjettsøknad til Kulturdepartementet antydet at det kan være aktuelt å kutte antall forestillinger fra 450 til 280 for å spare 25 millioner kroner.

Nationaltheatret har også varslet kutt i antall produksjoner.

I går uttrykte sjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, overfor Dagens Næringsliv at han er bekymret for økonomien til teatret dersom situasjonen ikke endres.

– Det er fryktelig leit dersom det kuttes i produksjonen, men dette kan unngås og vi håper derfor at arbeidsgiverne kan komme oss i møte. Vi er selvsagt bekymret for våre medlemmer dersom de rammes av kutt, og derfor ønsker vi å komme til enighet, sier Heyerdahl. Han forteller at skuespillerne som er medlemmer i Norsk Skuespillerforbund er bekymret for at konflikten vil ramme arbeidsplassene deres.

– De er bekymret for at det blir færre produksjoner, men de er også bekymret for pensjonen sin i framtida. Dette er et lavt lønnet yrke, og pensjonen har mye å si. En dårligere pensjonsordning betyr i prinsippet dårligere lønn, sier Heyerdahl.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Høyt press

Arbeidsgiversiden, som er representert ved organisasjonen Spekter, har opplyst til Dagsavisen at de ikke ønsker å kommentere forhandlingene. Forhandlingsleder i LO Stat, Eivind Gran, karakteriserer situasjonen som svært spesiell.

– Vi har fått avklart med Spekter at vi ikke kommer til noen enighet, og i en normal forhandlingssituasjon ville vi nå brutt og gått til konflikt, sier han.

Fagforeningene har lagt fram et krav om en hybridpensjon som erstatning for ytelsespensjonen, mens arbeidsgiversiden står fast på at de ønsker at de ansatte skal over på en innskuddspensjon. Enkelt forklart er forskjellen mellom ordningene hvilken grad av risiko som ligger på de ansatte. Ved innskuddspensjon er det høy grad av risiko for de ansatte, mens hybridordningen fordeler risikoen mer.

Beregninger fra fagforeningene viser at sektoren vil kunne spare 40 millioner kroner neste år dersom de hadde innført hybridpensjonen. Men det er ikke nok for arbeidsgiverne.

Samme beregning viser også at forskjellen i arbeidsgivers kostnad for innskuddspensjon og hybridpensjon kun er én prosent av den totale lønnsmassen, som er på omkring en milliard kroner.

– At vi ikke blir enige fører til at det vil bli et relativt høyt press på kulturinstitusjonene utover høsten, og det provoserer oss kraftig at man ikke ser verdien i å spare penger, sier Eivind Gran.

– Hvis et teater, Operaen eller et orkester fortsetter med ytelsespensjon i ett år til, betaler de like mye som fire år med hybridordningen, legger han til.

LES OGSÅ: – Utfordrende situasjon i Operaen

– Dårlig strategi

Gran understreker at fagforeningene føler med kulturinstitusjonene som i høstens budsjettarbeid trolig må lete etter poster som kan kuttes. At kuttene også kan ramme de ansatte er bekymringsverdig, mener Gran.

– Den tanken jeg gjør meg er at arbeidsgiver må forstå at vi kan løse problemet sammen, men da må de komme oss i møte. Denne fastlåste situasjonen er en dårlig strategi. Vi er innstilt på å stille til nye forhandlinger når som helst, sier han.

LES OGSÅ: Ber Widvey ta ansvar

LES OGSÅ: Ber om lovendring

Widvey griper ikke inn

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har ingen kommentar til pensjonskonflikten.

«Dette er en sak mellom arbeidslivets parter, KUD har ingen kommentar», er kommentaren Dagsavisen har mottatt på e-post fra Kulturdepartementet. Det er regjeringen som har bedt partene i kultursektoren om å finne en løsning på pensjonsproblemene til kulturinstitusjonene, men Thorhild Widvey ønsker altså ikke å kommentere stagnasjonen i forhandlingene, selv om det kan påvirke neste års kulturbudsjett.

Nationaltheatret har søkt om ekstra midler neste år for å kompensere for de store kostnadene, og Operaen har også bedt om nok et ekstratilskudd. De siste tre årene har Operaen fått dette på grunn av pensjonskostnadene.

Mer fra Dagsavisen