Kultur

Fritt Ord kjøper Litteraturhuset

Stiftelsen Fritt Ord kjøper Litteraturhuset. – Dette er en eier vi er utrolig glad for å få, sier daglig leder i Litteraturhuset, Andreas Wiese.

Det var Stiftelsen Fritt Ord som i sin tid tok initiativet til Litteraturhuset. Stiftelsen brukte nærmere 100 millioner kroner til å renovere og utstyre huset før åpningen i 2007. De første sju årene var det også Fritt Ord som finansierte Litteraturhuset.

Møtt med glede

At Fritt Ord nå også kjøper bygget fra Entra, blir møtt med glede hos Stiftelsen Litteraturhuset.

– Dette er en tillitserklæring til prosjektet Litteraturhuset. Når Fritt Ord nå kjøper bygget, sikrer det en uavhengig, langsiktig og stabil drift framover. Vi fortsetter å betale leie på samme måte og vilkår som vi gjorde før, og mottar støtte som vi gjorde før. Så fra i dag til i morgen er situasjonen den samme. Men på lang sikt er dette en eier vi er veldig glad for, og som har støttet oss fullt ut de første sju årene, og fortsatt støtter oss, sier Andreas Wiese til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– God løsning

To tredjedeler av budsjettet til Litteraturhuset dekkes av egeninntekter og privat støtte. Cirka 32 prosent av budsjettet består av statlig og kommunal støtte. Det er en god løsning, mener Wiese.

– Det spleiselaget vi har fått til, har vært en veldig god modell. Vi er avhengige av alle sammen, men ingen er nødt til å bære lasset alene. At Fritt Ord nå kjøper bygget, gjør situasjonen veldig stabil for oss framover.

Etter at Litteraturhuset ble startet i 2007, har flere litteraturhus blitt etablert rundt om i landet. Disse har en viktig funksjon, mener Wiese.

– Litteraturhuset i Oslo hadde nærmere 1700 arrangementer i fjor. Det har blitt en ny type arena for debatt og fungerer som en form for katalysator for offentligheten.

Mer fra Dagsavisen