Annonse
Frode Fjellheim med medlemmer av Cantus under innspillingen av det nye albumet i Uranienborg kirke. FOTO: MORTEN LINDBERG/2L

Fra Frost til nytt håp

«Vuelie» med Frode Fjellheim og koret Cantus er hørt av millioner verden over i filmen «Frost». Nå har de laget et nytt album sammen.

Annonse
Kultur

«Vuelie» er det sørsamiske ordet for joik. Som nå er blitt verdenskjent.

– Jeg har skrevet musikk der jeg bruker joiken som utgangspunkt i mange år. Men joik er ikke typisk kormusikk, vi lager en «sound» der vi får fram kontraster som jeg synes er spennende. Cantus synger vakkert, homogent og flott. Koret gjør det de er flinke til, samtidig som jeg utfordrer dem litt. Musikken min er mer jordnær, sier Frode Fjellheim.

Noe spesielt

Frode Fjellheim ble først kjent gjennom sitt Jazz Joik Ensemble tidlig på 90-tallet. Gruppa byttet navn til Transjoik, de laget en rekke spennende plater, og ble remikset av andre grensesprengende grupper som FunDaMenTal og TransGlobal Underground. Samarbeidet med trondheimskoret Cantus går like langt tilbake i tid.

– Jeg er nesten ikke i stand til å huske hvor lenge. Vi laget en CD på 90-tallet, og jobbet mye sammen en stund, Så gjorde jeg mye annet, men etter «Frost» har det tatt opp seg igjen. Intensjonen er bare å lage fin musikk sammen, sier Fjellheim.

Da produsentene av «Frost» kom til Norge for å finne lokal koloritt til filmen fikk de høre originalversjonen av «Vuelie» på Cantus-albumet «Norwegian Voices» fra 2011.

– Men den inneholder et element av «Deilig er jorden» som de ikke kunne bruke. Kanskje de var redde for at den skulle bli oppfattet religiøst, mens Disney vil være mer nøytrale. Så jeg spilte inn en ny versjon av «Vuelie» sammen med Cantus i Trondheim, forteller Fjellheim. Det nye albumet inneholder enda en nyinnspilling av «Vuelie».

– Disney kom til Norge for å finne noe som var spesielt, ikke bare musikk, men også kostymer og omgivelser. Mye musikk som er blitt verdenskjent har et lokalt opphav, som blues og latinamerikanske rytmer, forklarer Fjellheim.

Et nytt håp

Den nye plata «Spes» er produsert av Morten Lindberg for selskapet 2L. Som er grossist i Grammy-nominasjoner, så det er ikke utenkelig at det blir enda mer internasjonal oppmerksomhet for Fjellheim og Cantus før året er omme. «Spes» er hovedsakelig et album med Cantus, der Frode Fjellheim har komponert og arrangert halvparten av musikken.

– Vi begynte å jobbe med denne plata før Disney tok kontakt, så det er et heldig sammentreff at det ble som det ble, forteller Tove Ramlo-Ystad, dirigent og kunstnerisk ansvarlig for Cantus. Hun møtte Frode Fjellheim da de gikk samtidig på Musikkonservatoriet i Trondheim på 90-tallet.

– Frode Fjellheim tilfører korlitteraturen noe nytt. Han forsterker acapellamusikken. I møtet mellom den samiske kulturen og den tradisjonelle europeiske oppfatningen av kirken har det ikke alltid vært aksept for det samiske. Nå samles vi i dette uttrykket om håp, sier Ramlo-Ystad. For albumtittelen «Spes» er nettopp latinsk for «håp». Tittelsporet på «Spes» er skrevet av finske Mia Makaroff, som gikk gjennom en rekke bibelske og samiske tekster og fant ut at «håp» var et begrep som gikk igjen i begge.

Utrolig resultat

«Vuelie» ble brukt både som åpning og avslutning i «Frost». Albumet ble fjorårets største suksess på platemarkedet. Bare i USA har det solgt nærmere fem millioner eksemplar, og blitt strømmet 218 millioner ganger i fjor, ifølge tall fra Nielsen SoundScan. Tall Fjellheim har fått fra Disney viser at albumet har solgt åtte millioner på verdensbasis, og blitt strømmet to milliarder ganger. Det er nesten utrolige resultater?

– Helt vanvittig. Det er sånt som det er umulig å planlegge, så jeg bare takker og bukker. «Frost» forandret mye. Jeg har fått mer oppmerksomhet, og noen nye kontakter, men jeg holder på med det jeg alltid har gjort. Musikken til «Frost» er jo egentlig også sånn som jeg alltid har gjort. Om det ikke alltid er like tydelig, er joiken blitt en del av mitt uttrykk. Men jeg har ikke lagt om livsstilen, nei.

– Har du merket suksessen på lommeboka?

– Den har hatt en effekt, men foreløpig er den ikke revolusjonerende.

Også Cantus har merket økende interesse fra utlandet etter «Frost», og skal på turné i USA i april, forteller Tove Ramlo-Ystad:

– Der er de veldig opptatt av at det er koret fra «Frost som kommer. Jeg tror vi skal få oss en overraskelse.

Nye plater

Frode Fjellheim er en samarbeidets mann. Han kommer snart med et nytt album sammen med Anne Vada, etter hvert et med Katarine Barruk også, og enda et nytt som produsent for Marja Helena Mortensson. Han er nå på skoleturné med Hildegunn Øiseth, som han har laget flere plater med før.

I jula var de to på turné i Japan. Nå reiser de rundt i Trøndelag. Fra Tokyo til Hitra?

– Jeg synes det er hyggelig å reise rundt å spille for folk. Om det er 30 barn på en skole ytterst på Frøya eller en fullsatt konsertsal langt ute i verden er det like flott.

Annonse