Fotball

Forfatternes VM: Fotballbøkene kommer

Norske forfattere tiltrekkes av fotball-VM. Fløgstad drar til Brasil for å skrive bok, mens Karl Ove Knausgård skriver fra TV-stolen. Hva gjør fotball til litteratur?

Forfatter og journalist Frank Lande fikk seg et lite sjokk sist uke. I forkant av fotball-VM i Brasil ga forlaget Pelikanen ut boka «Sambafotball» på norsk. Samtidig annonserte de planene for en ny bok der Knausgård skal dekke fotball-VM fra sofaen. «Fotball-VM fra sofaen» er tittelen på boka Frank Lande skal skrive i sommer.

- Først tenkte jeg: Oi. Herregud. Karl Ove Knausgård og jeg skal gjøre det samme. Det er både uheldig, og litt kult, sier Frank Lande som fikk i oppdrag fra forlaget Flamme å skrive VM-bok. Han har tidligere gitt ut en roman på Tiden og tre boksingler på Flamme.

- Karl Ove Knausgård og jeg er to ganske forskjellige størrelser. Så Knausgård vinner sikkert. Men hvem vet, Norge slo Brasil i VM 1998, så kanskje det går an: «Lande slår Knausgård i VM 2014», humrer Lande.

Norge i VM

Mens flere norske forfattere gjør seg klare til å skrive om hva som skjer i årets fotball-VM, har Nils Henrik Smith allerede gjort det. I det ferske VM-nummeret av fotballmagasinet Josimar har han skrevet det han kaller «ein liten roman om fotball», eller «den forunderlege forteljinga om det norske landslagets reise til og gjennom VM i Brasil». Fiksjon, som vi skjønner. Fortellingen starter i kvartfinalens siste spilleminutt, på stillingen 1-1 mellom Norge og Argentina, idet Lionel Messi stormer mot mål, og blir felt av Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland. Straffe!

- Teksten min tøyer grensene for hva som er realistisk. Men det gjør også fotballen, sier forfatter Nils Henrik Smith.

- Å dikte om fotball, var overraskende lett. Uansett hva du finner på, har det skjedd noe enda mer usannsynlig i virkeligheten. Hellas har vunnet EM-gull. Danmark også, uten at de egentlig var kvalifisert. Mitt tips er at det vil skje like usannsynlige ting i sommer, som at Norge skulle møtt Argentina i kvartfinalen, mener Nils Henrik Smith. Han har tidligere gitt ut to romaner på Samlaget, og kommer med sin tredje i høst. Ingen av dem handler om fotball, men gjennom sommeren skal han skrive VM-blogg for Josimar, der han også tidligere har bidratt.

- Fotball er spennende for en forfatter, fordi det gir tilgang på et så enormt stoff. Både historiske, sosiologiske og filosofiske problemstillinger kan knyttes opp mot fotball, påpeker Smith.

VM-bøkene

Mellom 1982 og 1998 skrev Dag Solstad og Jon Michelet fem bøker om fotball-VM, som ble kommersielle og litterære suksesser. Dette har dannet skole for andre norske forfattere og journalister som har skrevet VM-bøker, gjerne i tospann. I 2010 rapporterte Kjartan Fløgstad fra VM i Sør-Afrika for uke­avisen Dag og Tid. I år drar Fløgstad til Brasil sammen med sønnen Aslak Nore for å skrive VM-bok. «Fotball er et fantastisk vakkert spill som også uttrykker noe om samfunnet. Fotballen kan ses som et bilde på motsetninger», uttalte Fløgstad til Dags­avisen tidligere i år, om prosjektet.

- Det forfattere tilfører fotballen, er å plassere fotballen i verden. Istedenfor å se fotballkampen som fotballkamp, løfter forfatterne blikket, og viser hvordan fotball gjenspeiler noe større, sier Cathrine Sandnes, avtroppende redaktør for Samtiden, som selv skrev reportasjebok fra fotball-VM i 2002.

- Jeg har vært til stede under de siste tre fotball-VM. Når du reiser rundt i arrangørlandet, utenom FIFA-bussene som frakter sportsjournalistene fra kamp til kamp, ser du fort fotballen som en del av noe større, historisk og politisk. I Sør-Afrika, for eksempel, var det ufattelig sterkt å se svarte og hvite stå sammen på tribunene og synge nasjonalsangen sammen. Det hadde knapt skjedd før, sier Sandnes.

- I år skal jeg se fotball-VM hjemmefra for første gang på 12 år, men jeg gleder meg til å lese både Kjartan Fløgstad og Karl Ove Knausgårds bøker fra fotball-VM. Begge er oppriktig interessert i fotball. Og Karl Ove har tippet rett vinner i både VM og EM alle de tre siste gangene, konstaterer Sandnes.

For mange

I forkant av årets fotball-VM har journalist Marius Lien gitt ut boka «Brasiliansk fotball 1894-2014: 120 år med driblinger». Han har blandede følelser for rushet av norske VM-bøker i år:

- Både Knausgård, Fløgstad og Nore holder med Argentina. Så det blir massiv Argentina-overvekt i årets VM-bøker. Det er betenkelig, konstaterer Lien med et smil.

- De vil sikkert skrive gode bøker. Spørsmålet er hvor mange bøker om fotball-VM som trengs i Norge. Tre er ganske mye, i utgangspunktet vil jeg gjerne lese alle, men når bokhøsten setter inn, blir det fort til at man velger bare en av dem, sier Lien.

- Men generelt i Norge fins det for lite fotball-litteratur. Mitt håp er at disse VM-bøkene vil generere andre bøker om norsk fotballhistorie. En bok om norsk kvinnefotball, for eksempel. Eller den store boka om bronselaget. Både 1930- og 1990-tallet var gullaldre for norsk fotballhistorie, her er det mye å hente, fastslår Marius Lien.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen