Kultur

Foreldre ved Angelicas skole ville stoppe boken

Forfatter Jon Gangdal forteller at flere foreldre ved skolen til avdøde Angelica (13) ønsket å stoppe boken «Angelica – en varslet tragedie».

– Jeg hadde flere møter med foreldrene. Jeg ba Aschehoug forlag være med på møtene. Det var foreldre ved Gullhaug skole som ønsket å stoppe bokutgivelsen, av hensyn til sine barn, sier Jon Gangdal.

Onsdag lanserte han boken «Angelica – en varslet tragedie», om den såkalte Lommedalen-saken: En 13-årig jente ble nyttårsaften 2015 funnet død på familiens hytte i Valdres, der hun oppholdt seg sammen med moren.

22. september i år tok politiet ut tiltale mot moren for grov omsorgssvikt.

Droppet boken

Forlaget Aschehoug hadde først oppført boken for utgivelse i september. I midten av oktober skrev Asker og Bærum Budstikke at Aschehoug hadde droppet boken. I forrige uke annonserte Bærumsforlaget Prego Mobile at Gangdal skulle gi ut boken hos dem.

Aschehoug vil ikke kommentere forholdene rundt utgivelsen.

– Vi kommenterer ikke en bok som vi ikke gir ut, sier Kari J. Spjeldnæs, forlagsdirektør for Aschehoug Litteratur.

Gangdal har tidligere skrevet flere kritikerroste bøker om barn og overgrep, bl. a Brage-nominerte «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl» (2011) om Christoffer-saken.

På lanseringen i Bærum onsdag forklarte Jon Gangdal om bakgrunnen for denne bokutgivelsen.

– Manuset ble utviklet for Aschehoug forlag, gjennom en lang og konstruktiv prosess. Da boken begynte å bli ferdig, og det bare gjensto en eller to runder, mente forlaget at det var gått såpass langt på høsten at det var bedre å utsette boken til januar/februar. Det var ikke jeg enig i, og mente det å utsette utgivelsen var et brudd på intensjonsavtalen. Aschehoug var dermed villig til å løse meg fra avtalen, fortalte Gangdal.

Kommentar: Pressens organisasjoner bør granske dekningen av Lommedalen-saken (Hege Ulstein)

Ville ha ut boka

Overfor Dagsavisen utdyper han:

– Møtene med foreldrene var noe av det som tok lang tid. De fikk lese gjennom manus, jeg tok imot deres innspill og tok hensyn til deres faktiske innvendinger. Men jeg vurderte aldri å etterkomme ønsket om å stoppe boka, sier Gangdal.

– Jeg ville ha ut boka nå. Det har også noe å gjøre med hvor lenge man orker å leve med en sånn historie, sier Gangdal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dagbøker

«Angelica - en varslet tragedie» inneholder blant annet utdrag fra dagbøkene til Angelica og moren, som har vært en av hovedkildene for boken.

Gangdal understreker at det var han som tok kontakt med avdødes mor i vinter, med ønske om å skrive bok om saken.

– Dette er ikke morens historie. Det er Angelicas historie, sier Gangdal.

Mobbehistorie i mediene

I boka forteller Gangdal om blant annet om hvordan moren i 2012 gikk med på å stille opp anonymt i en TV2-reportasje om mobbing på skoler i Bærum. Reportasjen ble sendt på ny i vinter etter Angelicas død.

– Siden 2012 har de involverte i saken fått sementert sine virkelighetsoppfatninger, dels gjennom mediene, sier Gangdal.

– Pendelen i mediedekningen har svingt mellom ytterkanter. Bildet har vært fragmentert, og oppfatningene er blitt forsterket gjennom sosiale medier. Derfra er veien kort til å fordele skyld, ved å søke informasjon som bekrefter ens eget bilde av saken, uten at noen har hatt en fullstendig oversikt. Denne boken håper jeg kan gi et mer komplekst bilde. Jeg er ikke ute etter å gi noen skylden, understreker Gangdal.

– Ingen barn på Gullhaug skole skal tilkjennes skyld og anger. Det er de voksne som har ansvar. Jeg ønsker å formidle et mer helhetlig perspektiv på Angelicas korte liv, enn hennes omgivelser klarte.

PFU-klager kan ikke behandles

«Pressens organisasjoner bør granske dekningen av Lommedalen-saken», fastslo Dagsavisens kommentator Hege Ulstein i avisen onsdag.

– Jeg er enig, kommenterer forfatter Jon Gangdal.

– Jeg er kjent med at det allerede er meldt inn flere klager til Pressens Faglige Utvalg. Det bør være et egnet sted for granskningen.

Presseforbundets fagmedarbeider Kjell Nyhus forteller at det er kommet inn fire klager til Pressens Faglige Utvalg på medienes dekning av Valdres-saken. Men disse kan ikke behandles uten samtykke fra moren.

– Umiddelbart etter nyttår kom det kom inn fire klager over mediedekningen, alle fra seere og lesere, på morens vegne. Klagene ble videreformidlet moren via advokat, for å be om samtykke til at klagene ble behandlet videre. Da det ikke kom noe samtykke, måtte klagene henlegges. Klagefristen til PFU er på seks måneder. Nye klager på mediedekningen må dermed gjelde nye saker, sier Kjell Nyhus.

Generalsekretær i Presseforbundet Nils Øy kommenterer at Presseforbundet selv ikke kan ta initiativ til noen granskning.

– Det er mange og sterke argumenter i Hege Ulsteins kommentar for at medienes behandling av denne og lignende saker blir gransket nærmere, men dette er ikke noe som Norsk Presseforbund kan ta stilling til i løpet av en formiddag. Det viktigste i første omgang er at den enkelte berørte redaksjon ser nærmere på sin egen dekning og metodebruk. Presseforbundet og PFU må også forholde seg til at det kanskje kommer klager mot medier med grunnlag i Vær Varsom-plakaten, skriver Øy i epost til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen