Kultur

– Folk aner ikke hvordan det er å være et voldtektsoffer

Linda Steinhoff ble voldtatt som 18-åring. 18 år senere har hun endelig anmeldt saken. Nå forteller hun hele historien i en fersk dokumentar.

Bilde 1 av 2

– Folk aner ikke hvor mye det krever å anmelde en voldtekt, og å være et voldtektsoffer. Det føles ikke som om man blir møtt i det hele tatt, forteller Linda Steinhoff, regissør og hovedpersonen i dokumentarfilmen «Voldtatt», som skal vises 25. september ved Bergen Internasjonale Filmfestival, og på NRK i løpet av høsten.

Steinhoff var 18 da hun selv ble voldtatt. Nå er hun 36, og har laget en dokumentar om voldtekten hun opplevde, og hvordan det gikk da hun endelig anmeldte saken.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt til at filmen skulle handle om meg, men etter hvert merket jeg at det ble veldig vanskelig å la være. Jo mer jeg hørte om hva som var vanlig og ikke, jo mer hadde jeg behov for å si hvordan jeg hadde opplevd det. Og da jeg intervjuet en voldtektsdømt som var innsatt ved et fengsel, ble jeg rådet av ham til å anmelde min egen sak, forteller hun.

LES OGSÅ: Falt utenfor, men får ny sjanse

Dysset ned

I 2014 ble det anmeldt 1.127 voldtekter og 85 voldtektsforsøk i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Mørketallene for antall voldtekter og voldtektsforsøk er omdiskutert, men politiet har operert med et anslag på 8.000-16.000 i året.

Da Steinhoff var 18 år var voldtekt mindre snakket om enn det er i dag. Etter at hun hadde blitt voldtatt varslet hun personalet på skolen hun gikk på, og ble rådet til å kontakte fastlegen.

– Legen sendte meg til undersøkelse, og det ble slått fast at jeg var blitt voldtatt. Men jeg opplevde at dem som møtte meg var veldig opptatt av å fortelle meg hvor mye belastning det ville være for meg å anmelde saken, og derfor valgte jeg å la være. Spørsmålene som dukket opp gjorde at jeg begynte å tvile på om det egentlig var en voldtekt jeg hadde opplevd, eller om dette var helt normalt, forteller hun.

Så gikk årene, og Steinhoff lot saken ligge.

– Jeg tenkte det skulle gå bra, at jeg skulle komme over dette på egen hånd, men jeg merket jo at det ikke var så enkelt. En periode trodde jeg at jeg var psykisk syk, og synes jo det var ganske skamfullt. Så en dag falt jeg bare sammen hjemme. Jeg fikk vite etterpå at det var en angstreaksjon som følge av at jeg har opplevd en traumatisk hendelse. Det var etter det jeg skjønte at reaksjonene mine var helt naturlige for en som har opplevd en voldtekt, forteller hun.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Måtte forsvare

Da Steinhoff valgte å anmelde saken fikk hun sin egen bistandsadvokat, noe som har betydd mye for hvordan hun har taklet tida etterpå, forteller hun.

– Jeg visste ikke da jeg var 18 år at man har rett til en bistandsadvokat. Det vet man gjerne ikke, sier hun.

Advokaten hjalp henne gjennom det som skulle bli en tøff tid.

– Da jeg anmeldte en voldtekten måtte jeg inn i avhør akkurat som om jeg skulle vært skyldig i noe. Jeg måtte svare på alle mulige spørsmål, for eksempel om hvorfor håndskriften i dagboken min vendte litt mot høyre, og jeg følte at jeg måtte forsvare meg, som om jeg skulle være den tiltalte. Jeg husker jeg spurte politiet om hva som skulle skje hvis jeg plutselig skulle møte gjerningsmannen på gata før saken kom opp. Jeg fikk svaret: «Hvis han dreper deg, så skal vi i hvert fall få tatt ham», sier Steinhoff.

For at hjelpeapparatet skulle være sikker på at hun ikke fant opp historien ble Steinhoff sendt til en psykiatrisk institusjon for å bli vurdert av sakkyndige.

ANMELDELSE: Dette er Ingrid

Intervjuet gjerningsmenn

Steinhoff sin sak ble først kjent foreldet, men advokaten hjalp henne å anke, da hun mente voldtekten hadde skapt et såpass stort traume at den falt inn under forhold som gir en lengre foreldelsesfrist.

Linda Steinhoff ble voldtatt som 18-åring. 18 år senere har hun endelig anmeldt saken. Nå forteller hun hele historien i en fersk dokumentar.I den tida jeg måtte gå og vente på svar om det ville bli en rettssak eller ikke, var det veldig tungt, og vi måtte ta pauser fra filmingen. Men jeg vurderte aldri å legge vekk prosjektet. Jeg mener det er veldig viktig å vise andre som kan ha opplevd det samme at det er mulig å komme seg gjennom det, og anmelde saken, sier hun.

Steinhoff håper at hun kan bidra til at voldtektsofre, men også gjerningsmenn, kan bli hørt mer i den offentlige samtalen om voldtekt.

– Da jeg intervjuet voldtektsdømte ble jeg møtt med en takknemlighet over at noen ønsket å snakke med dem, og bidra til å nyansere bildet av hvem en voldtektsforbryter er. Det er ikke bare den stereotypiske forbryteren man ser for seg at gjennomfører en overfallsvoldtekt. Det er helt vanlige mennesker som gjør en ond handling. Vi er nødt til å snakke mer med voldtektsforbryterne, sier Steinhoff.

Det er ITV Studios Norway som har produsert dokumentaren, og produsent Jo Torgersen har jobbet tett på Steinhoff i hele perioden.

– Det har vært et veldig spesielt prosjekt å være med på. Og kanskje særlig også som mann, og på en måte en slags representant for dem som oftest er voldtektsforbrytere, har det vært viktig for meg at vi kan finne en måte å snakke om temaet på som ikke gjør at vi må være så forsiktige. Samtalene om voldtekt blir lett så konfliktfylte, og jeg tror det er veldig viktig at vi klarer å snakke mer åpent om det i samfunnet, sier han.

LES OGSÅ: Et filminnlegg i sorteringsdebatten

Mer fra Dagsavisen