Kultur

Følger Jensen-saken med litterært blikk

Rettsdramaet om Eirik Jensen kan bli drama i både film, bok og TV-serie. Først ut er bok fra Torgrim Eggen, som følger rettssaken daglig.

Bilde 1 av 2

Eirik Jensen-saken vekker stor interesse blant både forfattere og filmskapere. Forfatter Torgrim Eggen har sittet i sal 250 i Oslo tinghus siden rettssakens start. Han skal skrive bok om Jensen-saken, med utgivelse til høsten.

– Bokideen ble foreslått for meg av Kagge forlag, som lurte på om jeg kunne vært interessert i å gi dem en dokumentar om rettssaken. Det finnes jo allerede en bok av Eirik Jensen, om livet hans fram til dette starta. Men nå så de for seg en uavhengig skildring. Et rettsdrama, simpelthen. Det er jo dét dette er. Det er en helt ny sjanger for meg.

Les også: Cappelen: – Jeg har dolket Eirik Jensen i ryggen

TV-serie på is

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen bekrefter overfor Dagsavisen at han fortsatt holder på med en spillefilm om rettssaken. Til NRK tidligere i år fortalte Rolfsen at han lager et filmmanus om korrupsjon og dopsmugling.

Også forfatter Nikolaj Frobenius har jobbet med en fiksjons-TV-serie om rettssaken, og har vært til stede på tilskuerbenken i rettssalen de siste ukene. «Det jeg skriver er inspirert av historien om Gjermund Cappelen og Eirik Jensen» sa Frobenius til Dagsavisen i fjor. Da var serieprosjektet «Brorskap» tatt ut til produksjonsmarkedet for TV-serier under Berlinfestivalen.

– Det er en veldig spennende sak og spennende karakterer. Men vi kom til et punkt der vi syntes det var mer spennende å se på den faktiske situasjonen før vi gikk videre, forteller Frobenius.

Prosjektet er dermed lagt på is til sommeren.

– Serien er såpass tett opptil saken at vi ønsker å vite mer. All informasjon må bli lagt fram på bordet først. Det er også en etisk avveining om hvor mye vi skal konkludere om skyldspørsmålet uten å ha fullstendig innsikt i saken. Men det er et kjempespennende prosjekt med masse muligheter.

Produksjonsselskapet 4 1/2 har allerede kjøpt rettighetene til Eirik Jensens bok «På innsiden», som kom i fjor, med tanke på TV-serie.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fra sprit til dop

For forfatter Torgrim Eggens del, som i fjor fordypet seg i hjemmebrenning med boka «HB. En destillert norgeshistorie», er krim upløyd mark. Men han liker å skifte beite, og gå løs på nye og ukjente temaer.

– Dessuten har jeg kanskje nærmere kjennskap til dette enn jeg trodde: Fra sprit til dop. Men handler dette egentlig om hasj, eller handler det om svik? I utgangspunktet var det dette spørsmålet som var avgjørende for at jeg tente på ideen.

God magefølelse

Eggen innrømmer at han brukte ganske lang tid på å bestemme seg for om han ville ta fatt på bokprosjektet.

– Jeg var lenge usikker på om jeg ville klare å finne noe interessant. Det å sitte i rettssalen er en bratt læringskurve.

Nå har Eggen imidlertid begynt å få en god magefølelse.

– Nå føler jeg at jeg begynner å komme ovenpå saken, men også at jeg kan lage en god bok. Det har jeg ikke vært sikker på tidligere. Nå begynner jeg å trenge igjennom villniset av formaliteter og sms-er. Men bak dette her, så finnes det personlige motiver og ambisjoner, og planer, og drømmer, og så videre. Jeg begynner å få tak i dette.

Les også: Jensen må kjempe for troverdigheten

Spørsmål om svik

Eggen mener at i et stort perspektiv handler rettssaken om hva samfunnet har tillatt seg for å bekjempe narkotika-ondet.

– Nesten 100 prosent av sakene der det brukes informanter, er narkotikasaker, og det er veldig mye det denne saken handler om: Bruk av informanter. Man angir venner og forretningsforbindelser. Det er svik, for å oppnå kortsiktige eller langsiktige fordeler, sier han.

– Også handler det til syvende og sist om Jensen har sveket oppdraget sitt fullstendig for vinningens skyld. Foreløpig er ikke det bevist. Jeg sitter nå og prøver å formulere noen tanker om hvordan denne saken har vokst til det monsteret den er.

Stor sak

– Saken er enorm i omfang og lengde, forteller Eggen.

Han mener det er viktig for utålmodige lesere å presisere at man har kommet kort i rettssaken som vil pågå fram til 15. juni.

– Forsvaret har knapt åpna nebbet. Jeg tror John Christian Elden foreløpig har sagt mer utenfor retten, enn i retten. Saken vil jo alltid se veldig mørk ut for tiltalte så lenge det er påtalemyndigheten som spør, mener Eggen.

Han mener også at selv om det er mange veldig seige etapper, så er det hele veldig spennende.

– Det er på sett og vis et drama som har sin egen regi. Det er jo en forestilling vi er vitne til, den har en fastlagt dramaturgi – selv om vi ikke vet hvordan det går til slutt. Det er ikke oppdiktning, dette her, det er jo virkelighet.

Les også: «Fare for liv hvis Jensen-prosjekt blir kjent»

Mer fra Dagsavisen