Kultur

Flere mener NRK ikke er upartisk

Kvinner drar opp statistikken over dem som mener NRK ikke er tilstrekkelig upartisk.

Bilde 1 av 2

8 av 10 mener NRK er upartisk – men stadig flere svarer «ganske dårlig» på spørsmålet om hvordan NRK oppfyller sin målsetting om å være upartisk og upåvirket.

Dette viser NRKs egne publikumsundersøkelser, nylig publisert i NRKs årsrapport for 2017, som også inkluderer tall for 2018 fra kringkasterens profilundersøkelse.

Antallet som svarer «ganske dårlig» er doblet fra 9 til 18 prosent siden 2016. Antallet som svarer «ganske godt» er gått ned tilsvarende, fra 58 prosent til 46 prosent.

Til sammen svarer 23 prosent «ganske dårlig» eller «meget dårlig» i 2018, mot til sammen 12 prosent i 2016.

«Det er blant kvinner og dem over 60 at det er størst nedgang i tilfredshet», skriver NRK selv i årsrapporten.

Dette overrasker medieforsker Kjersti Thorbjørnsrud ved Institutt for samfunnsforskning, medlem av Kringkastingsrådet i siste fireårsperiode (2013-2017).

– Jeg har ikke tidligere sett at kjønn eller alder har spilt inn på denne måten. Lignende undersøkelser har gjerne pekt på politisk tilhørighet et stykke ute på høyre- eller venstresiden som forklaring, sier Thorbjørnsrud, som mener NRK bør ta disse tallene alvorlig.

Fikk du med deg denne?: SV-Kaski vil flytte NRK til Økern

Løpende undersøkelse

NRK har de siste to årene endret sine omdømmeundersøkelser, og innført en løpende månedlig undersøkelse som skal erstatte den årlige spørreundersøkelsen. Det er særlig resultatene fra de løpende målingene for 2018 som trekker i negativ retning på spørsmålet om upartiskhet.

– Dette viser en klar endring, og dette bør NRK følge med på. For en lisensfinansiert allmennkringkaster er det ekstra viktig å bli oppfattet som upartisk, sier Thorbjørnsrud.

– Generelt passer resultatet inn i et bilde av undersøkelser som viser synkende tillit blant publikum til medieinstitusjoners upartiskhet, mener Thorbjørnsrud.

– At NRK ikke er upartisk var en gjenganger i klagene til Kringkastingsrådet i mange år. Men klagerne var ikke nødvendigvis representative for befolkningen. Disse tallene gjenspeiler en økende mistillit blant befolkningen generelt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Høy tillit

– Det er et klart utslag, og i det ligger det et signal vi tar på alvor, understreker fungerende mediedirektør Marius Lillelien i NRK.

– Samtidig er det fortsatt slik at 70 prosent av befolkningen mener NRK oppfyller målsettingen om å være upartisk og upåvirket meget eller ganske godt. NRK har en bred tillit som det selvsagt er helt avgjørende for oss å beholde, fastslår Lillelien.

Undersøkelsen som helhet fastslår at NRK har svært høy tillit blant publikum.

9 av 10 mener NRK tilbyr troverdige nyheter, informasjon og dokumentarer.

Les også KOMMENTAR:NRK-spagaten

Mer fra Dagsavisen